Οι «πρωταγωνιστές» στις φωτογραφίες

Κύριε διευθυντά

Στο θαυμάσιο ιστόρημα για τον στρατηγό Αναστάσιο Παπούλα που διαβάσαμε στην «Καθημερινή» (20/2), περιλαμβάνεται μία φωτογραφία στην οποία αναγνωρίζονται μερικοί από τους πρωταγωνιστές του δράματος. Πρόκειται για τη φωτογραφία στην κουβέρτα ενός πλοίου, όπου αναρωτιόμαστε για πού το έβαλαν όλοι μαζί. Από αριστερά μετά τον Παπούλα, βλέπουμε τους δύο επιτελείς Κωνσταντίνο Πάλλη και Πτολεμαίο Σαρηγιάννη (κομβικά πρόσωπα της εκστρατείας στην Αλμυρά έρημο) και τον διοικητή της ταξιαρχίας ιππικού Αλέξανδρο Καλίνσκη (πολωνικής καταγωγής), ο οποίος ήταν πεθερός του Παπάγου και στενός συγγενής του Εμμανουήλ Ροΐδη.

Εξάλλου στην πασίγνωστη φωτογραφία στο Χατζή Μπεϊλίκ τον Ιούλιο του 1913, ο Πάλλης διακρίνεται δεύτερος από δεξιά ελαφρά σκυμμένος στο τραπέζι, προφανώς με το επιτελείο του βασιλιά Κωνσταντίνου. Τέλος ο Σαρηγιάννης είχε συμμετάσχει ως στρατιωτικός εμπειρογνώμων στην ελληνική αποστολή στο Λονδίνο το 1921 και μετά την Καταστροφή στη διάσκεψη των Μουδανιών. Στη διάρκεια της Κατοχής ο Σαρηγιάννης έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ. Πάλλης και Σαρηγιάννης είχαν μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό μετά τη Σχολή Ευελπίδων. Ηταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά… που λέει ο λόγος, και μόνον εκ των υστέρων μπορεί να έχουμε την πλήρη εικόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT