Χαλαρή και μη χαλαρή ψήφος

Κύριε διευθυντά

«Εχει ο καιρός γυρίσματα». Παροιμιώδης λαϊκή έκφραση, για την επιβεβαίωση της οποίας φροντίζουν συχνότατα οι πολιτικοί μας.

Πράγματι. Προ της εισαγωγής προς ψήφιση του τότε νομοσχεδίου και σήμερα νόμου, περί γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσίας, ο πρωθυπουργός της χώρας παρότρυνε τους βουλευτές του κόμματός του, εφόσον δεν σκοπεύουν να το υπερψηφίσουν, να απόσχουν της ψηφοφορίας (σχετική επιστολή μου φιλοξένησε η «Κ» στο φύλλο της 19/1/24).

Στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής δεν παρέστησαν 46 συνολικά βουλευτές εκ των οποίων οι 31 εκ της κυβερνητικής παρατάξεως. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 176 θετικές ψήφους και ο καιρός θα δείξει τις συνέπειες της εφαρμογής του.

Στο φύλλο της «Κ» της 20/2/24 δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα συνεντεύξεως του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό όπου ο ίδιος φέρεται να δηλώνει «για εμένα δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η ψήφος (σ.σ. για την Ευρωβουλή) και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη». Πρωταρχικό συστατικό της «χαλαρής ψήφου» είναι η αδιαφορία, δηλαδή ή μη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία. Σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός αντιτίθεται, ενώ την αποχή των βουλευτών του από την ψήφιση του προαναφερθέντος νόμου την παρότρυνε. Εχει ο καιρός γυρίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT