«Ανοιχτή γραμμή» ΑΑΔΕ – συνταξιούχων

«Ανοιχτή γραμμή» ΑΑΔΕ – συνταξιούχων

Κύριε διευθυντά

Ενα από τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μεγάλη καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων είναι ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να ευρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση για την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων περασμένων ετών. Οι δηλώσεις αυτές αφορούν τα έτη που μεσολάβησαν μεταξύ αφυπηρέτησης και εξόφλησης των αναδρομικών. Αλλη πηγή σύγχυσης είναι ότι ούτε η επιπλέον υποχρέωση καταβολής φόρου καταχωρίζεται άμεσα (με την εξόφληση του χρέους του σχετικού συνταξιοδοτικού ταμείου) στα αντίστοιχα φορολογικά έτη από την ΑΑ∆Ε (πολλές φορές μεσολαβούν χρόνια, προφανώς από καθυστέρηση των ταμείων στην ενημέρωση της ΑΑ∆Ε) αλλά ούτε και ταυτοχρόνως, μιας και μπορεί να αφορούν 3 ή περισσότερα διαφορετικά ταμεία (4 στους ιατρούς του ΕΣΥ).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτούνται αλλεπάλληλες ετήσιες τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για διαστήματα που μπορούν να φτάσουν και τα 4 χρόνια (π.χ. 4 συνταξιοδοτικά ταμεία Χ 4 έτη καθυστερήσεων= 16 τροποποιητικές!). Επιπλέον, η ειδοποίηση για την πρόσθετη χρέωση δεν εμφανίζεται στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» («οφειλές εκτός ρύθμισης») όπως οι ετήσιες φορολογικές υποχρεώσεις παρά προκύπτει έμμεσα μόνο εάν ο φορολογούμενος ανοίξει την ένδειξη «ετήσιες αποδοχές» στην εισαγωγική οθόνη του Ε1-2-3. Εάν ο φορολογούμενος δεν αντιληφθεί εμπρόθεσμα την καταχώριση των αναδρομικών κάποιου από τους συνταξιοδοτικούς φορείς υπάρχει σχετικό πρόστιμο (όπως διαπίστωσα πρόσφατα).

Μια πρακτική πρόταση (και την υποβάλλω γιατί η ΑΑ∆Ε μου έχει δώσει την εντύπωση πως ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των φορολογουμένων) είναι η καλύτερη ενημέρωση, όπως μια ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την επιπλέον υποχρέωση καταβολής φόρου ή η ενημέρωση των ετήσιων «οφειλών εκτός ρύθμισης» στην ενότητα «προσωποποιημένη πληροφόρηση».

*Συνταξιούχος Παθολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT