Χώροι στάθμευσης κατεπειγόντως

Kύριε διευθυντά

Με την «τεράστια» ανάπτυξη (οικοδομή, ΑΠΕ) γίναμε πλούσιοι, το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα ανέβηκε κατακόρυφα, τουλάχιστον όπως φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα ιδιωτικά οχήματα που κυκλοφορούν. Το 2023 προστέθηκαν περί τις 140.000 αυτοκίνητα. Ομως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σύνηθες φαινόμενο δρόμοι 3 ή 4 λωρίδων να «λειτουργούν» με μία μόνο.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στο κέντρο της Αθήνας και όσο απομακρυνόμαστε η κατάσταση βελτιώνεται.

Χρειάζονται συνεπώς χώροι στάθμευσης και αυτό μπορεί να γίνει με συντονισμένες δράσεις από την πολιτεία, υπουργείο, δήμοι. Θα μπορούσε λ.χ. να περιληφθεί στον ΓΟΚ υποχρέωση στις νέες ή ανασκευασμένες οικοδομές να προβλέπονται χώροι στάθμευσης, ανά διαμέρισμα. Επιπλέον επιβάλλεται η κατασκευή χώρων στάθμευσης. Στην Αθήνα, ο δήμος έχει κατασκευάσει στο παρελθόν χώρους στάθμευσης PolisPark που δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα με χαμηλό κόστος. Δυστυχώς δεν φτάνουν. Τέτοιας κατηγορίας χώροι χρειάζονται. Τα ιδιωτικά πάρκινγκ είναι ακριβά και απλησίαστα. Ορισμένα σούπερ μάρκετ που έχουν χώρους στάθμευσης εφαρμόζουν πολιτική δελεαστικών τιμών πάρκινγκ (δωρεάν, χαμηλό κόστος) για να προσελκύουν πελάτες, με αποτέλεσμα οι πραγματικοί πελάτες να δυσκολεύονται να παρκάρουν.

Καλούνται οι δήμαρχοι να δουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν. Ευτυχώς απαλλαχθήκαμε από τον Μεγάλο Περίπατο και ελπίζουμε ο νέος δήμαρχος, που φαίνεται πιο πρακτικός, ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί και το πρόβλημα πόρων.

Το κόστος συνεχώς ανεβαίνει, χρειάζονται απαλλοτριώσεις και δαπανηρά έργα. Ισως χρειαστεί η αύξηση των φόρων στο αυτοκίνητο, αξίζει τον κόπο.

*Πρώην δ/ντής στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT