Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά

Κύριε διευθυντά

Σε συνέχεια παλαιότερης επιστολής για το θέμα, θα ήθελα να αναφερθώ στις τελευταίες εξελίξεις που χαρακτηρίζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, μια σημαντική συνιστώσα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Θα ήθελα συγχρόνως να ζητήσω τη βοήθειά σας για να προστατευθεί το εξαιρετικά ευαίσθητο Κυκλαδικό περιβάλλον που, όπως και η εφημερίδα σας με την αρθρογραφία της έχει επανειλημμένα υποστηρίξει, κινδυνεύει σοβαρά από «ανάπτυξη».

Το 2023 τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 19% περίπου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Χιλή.

Η συμβολή των μικρής κλίμακας εγκαταστάσεων είναι αξιοσημείωτη. Το 2023 διασυνδέθηκαν στο δίκτυο 1,6 GW νέων φωτοβολταϊκών, ενώ η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αγγίζει τα 450 MW. Αυτό δείχνει τη σημαντική συμβολή που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας ως αυτοπαραγωγοί, ειδικά από τον περασμένο Μάιο με την απλούστευση της διαδικασίας που εισήγαγε η κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τις χερσαίες ανεμογεννήτριες που προωθούν μερικοί επενδυτές στα Κυκλαδονήσια και οι οποίες θα επιφέρουν τεράστια αλλοίωση στο περιβάλλον, τα φωτοβολταϊκά προσιδιάζουν περισσότερο στο τοπίο και την κλίμακα των μικρών νησιών, ενώ ταυτόχρονα η αποδοτικότητά τους βελτιώνεται συνεχώς. Η εξαιρετική επίδοση της χώρας μας στα φωτοβολταϊκά, τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν ειδικά για τις Κυκλάδες και η δυναμική της εξέλιξης της τεχνολογίας τους δεν έχουν επαρκώς εκτιμηθεί στον σχεδιασμό των ΑΠΕ στις Κυκλάδες.

Προτείνω λοιπόν να στραφεί το ενδιαφέρον στα φωτοβολταϊκά και να αφήσουμε κατά μέρος τις χερσαίες ανεμογεννήτριες των 100 μ. στις Κυκλάδες που είναι βέβαιο ότι στα μικρότερα νησιά θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, δηλαδή σε μία από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές εισοδήματος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT