Η Μεταπολίτευση και οι νέες γενιές

Κύριε διευθυντά

Στις 29 Φεβρουαρίου, 1 και 2 Μαρτίου 2024, δηλαδή στο τριήμερο, πραγματοποιήθηκε συνέδριο, δηλαδή μια εκδήλωση, στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά το 1974», του οποίου διοργανωτές ήταν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory (London School of Economics) και το Οικονομικό Φόρουμ των ∆ελφών. Οπως αναφέρεται στην «Καθημερινή», στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν ο Κέβιν Φέδερστοουν, ο Μαρκ Μαζάουερ, εσείς, η Ελέιν Παπούλιας, ο Συμεών Τσομώκος και ο Κώστας Κωστής, καθηγητής του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με όσα παρακολούθησα στο ∆ιαδίκτυο και διάβασα στον ημερήσιο Τύπο και κυρίως στην «Καθημερινή», στο ως άνω συνέδριο παρέστησαν σχεδόν όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί της χώρας και ο νυν πρωθυπουργός, πρώην υπουργοί, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι ιδρυμάτων κ.λπ.

Οι απόψεις όσων παρέστησαν στο ως άνω συνέδριο και μίλησαν για τη ∆ημοκρατία, που ασκήθηκε και λειτούργησε στην περίοδο των 50 χρόνων από το 1974, όταν ο Κ. Γ. Καραμανλής εγκαθίδρυσε τη ∆ημοκρατία, μέχρι σήμερα, το 2024, κινήθηκαν σε γενικές γραμμές μέσα στα πλαίσια των αρχών της ∆ημοκρατίας, παρουσίασαν όμως και κάποιες αποκλίσεις, οφειλόμενες στον πολιτικό χώρο που ανήκε κάθε ομιλητής ή που τον υπηρετούσε ως πολιτικός. Ο υποφαινόμενος, που έζησα την ιταλική και γερμανική κατοχή, τις θηριωδίες του Εμφυλίου, τη Βασιλευόμενη ∆ημοκρατία και την ανελευθερία της δικτατορίας οφείλω να επισημάνω και να υπογραμμίσω ότι, «τω όντι», από το 1974, όταν ο Κ. Γ. Καραμανλής καθιέρωσε τη ∆ημοκρατία στην Ελλάδα, αυτή (η ∆ημοκρατία) έκτοτε, παρά τις αντιξοότητες, οικονομικές και πολιτικές, ενισχυόμενη και από την Ευρωπαϊκή ∆ημοκρατία, λειτούργησε και λειτουργεί ικανοποιητικά με αποτέλεσμα την τελευταία τετραετία να έχει βελτιωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πολίτευμα πολλών γειτονικών κρατών.

Τέλος θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου, αν δεν επεσήμαινα με την εμπειρία των 91 χρόνων που διαθέτω ότι το Συνέδριο της «Κ» με θέμα «1974-2024 ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για τις νέες και νέους Ελληνες, που γεννήθηκαν στο διάστημα αυτό, γιατί η ∆ημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε και ασκήθηκε στο διάστημα των 50 χρόνων, για να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον απαιτεί από τις ως άνω νέες Ελληνίδες και νέους Ελληνες αγώνες και θυσίες, οικονομικές και κοινωνικής δικαιοσύνης και αφοσίωση στη μακραίωνη ελληνική ιστορία και ελληνικό πολιτισμό.

*Επίτιμος δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT