Ο «αθάνατος» Δημήτρης Βικέλας

Κύριε διευθυντά

Εξαιρετικό το κείμενο, με θαυμάσιο εικαστικό υλικό, της Ξένιας Γεωργιάδου («Η Καθημερινή», 17.3.2024) με θέμα «Ολυμπισμός στο Λούβρο», αναφερόμενο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων από το πρώτο συνέδριο στη Σορβόννη, το 1894, μέχρι την Αθήνα.

Παράλληλα, θα ήθελα να αναφερθώ, από ελληνικής πλευράς, στην καθοριστική συμβολή του ∆ημήτριου Βικέλα, στην αναβίωση των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, γνήσιου Ελληνα ευπατρίδη, θερμού πατριώτη και εθνικού δωρητή της διασποράς (Πρβλ. Βικελαία ∆ημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου). Ο ∆. Βικέλας, διακεκριμένος πεζογράφος, ποιητής και μεταφραστής από την Ερμούπολη της Σύρου (1835-1908), υπήρξε πρωτεργάτης της υλοποίησης του ολυμπιακού ιδεώδους.

Κινούμενος σε υψηλούς ευρωπαϊκούς κύκλους στο Παρίσι, εισηγήθηκε με την υπέροχη προσωπικότητά του και πέτυχε την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους, στην Αθήνα, το 1896, με την υποστήριξη του Γάλλου βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν (1863-1937) και την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων, υπό την προεδρία του, και με γενικό γραμματέα τον πολιτικό και διανοούμενο Τιμολέοντα Φιλήμονα (1832-1898). Το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), ανακαινισμένο, με πεντελικό μάρμαρο, από τον Μετσοβίτη εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ (1818-1899), επελέγη ως η Αλτις των Αθηνών, ως το κέντρο της εθνικής εορτής των πρώτων Σύγχρονων ∆ιεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στο «κλεινόν άστυ». Ετσι, πραγματοποιήθηκε, στις 25 Μαρτίου 1896, η πανηγυρική τελετή έναρξης των Αγώνων από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ύστερα από 1.502 χρόνια από την τελευταία Ολυμπιάδα του 394 μ.Χ. Με Β.∆., ο Βικέλας προάγεται σε ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος, «διά τας υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων επιτυχείς αυτού ενεργείας» (Βλ. Μαρία Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου, ∆ημήτριος Βικέλας, «Φίλοι του Μουσείου Γ. ∆ροσίνη», Κηφισιά 2022).

*Δ.φ. Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT