Περί δεικτών δημοκρατίας

Κύριε διευθυντά

Από το 2006, ο Economist, με βάση μια σειρά κριτηρίων και, τελικά, τον δεκαβάθμιας κλίμακας δείκτη ∆ημοκρατίας, χαρακτηρίζει 167 κράτη «πλήρεις δημοκρατίες» (δείκτης: 8,0-10,0), «ελαττωματικές δημοκρατίες» (δείκτης: 6,0-7,99), «υβριδικά» (δείκτης: 4,0-5,99) και «αυταρχικά» (δείκτης: 0,0-3,99).

Σε πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις επισημαίνεται ότι ο Economist κατατάσσει τη χώρα μας στα 20 κράτη με το ισχυρότερο κράτος δικαίου στον κόσμο (15.2.2024).

Ορθώς, αλλά θα πρέπει να προστεθεί ότι «πλήρεις δημοκρατίες», με δείκτη 9,0 (Ολλανδία) έως 9,81 (Νορβηγία) χαρακτηρίστηκαν 8 βορειοδυτικές ευρωπαϊκές χώρες και η Νέα Ζηλανδία, καθώς και άλλες 14 με δείκτη 8,07 (Ισπανία) έως 8,92 (Ταϊβάν). Η χώρα μας, με δείκτη 8,14 και στην 20ή θέση, χαρακτηρίστηκε «πλήρης δημοκρατία» παρουσιάζοντας βελτίωση από την περίοδο 2014-22 («ελαττωματική δημοκρατία», με ετήσιο δείκτη κυμαινόμενο μεταξύ 7,23 και 7,97).

Ευχάριστα τα προαναφερόμενα, αλλά εγείρεται το εύλογο ερώτημα: «Γιατί μόνο 8,14;». Αντί να επισημαίνεται, αυτάρεσκα, πόσες και ποιες χώρες ξεπερνάει η δική μας, θα ήταν επωφελέστερος ο προβληματισμός για τους λόγους που η κοιτίδα της δημοκρατίας υπολείπεται 19 χωρών. Για τους μη επαΐοντες, σε συνέχεια μιας απλής ανάγνωσης του ορισμού «κράτος δικαίου» (μεταξύ άλλων, «Η δικαιοσύνη αποδίδεται έγκαιρα, από ικανούς …») η απάντηση μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, με τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις υπάρχουν για το περιεχόμενό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT