Ποιοι σκέφτηκαν τα 30 χλμ./ ώρα;

Κύριε διευθυντά

Πληροφορούμεθα ότι ο υπό έγκριση νέος ΚΟΚ θα επιβάλλει ως ανώτατο όριο ταχύτητας στις πόλεις τα 30 χλμ./ώρα. Μια τέτοια απόφαση αποτελεί τυπικό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία νομοθετούμε σε αυτή τη χώρα επιτυγχάνοντας τελικά την πλήρη… ανομία.

Είναι αδιανόητο να επιβληθεί ένα τόσο χαμηλό όριο ταχύτητας, το οποίο θα ακυρώσει στην πράξη τη χρησιμότητα του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις εντός των πόλεων με το δικαιολογητικό ότι αποτελεί μέτρο πρόληψης ατυχημάτων. Με την ίδια λογική θα ήταν ακόμα ασφαλέστερη η πλήρης απαγόρευση της κίνησης των αυτοκινήτων εάν θεωρήσουμε ότι οι οδηγοί δεν είναι σε θέση να τα ελέγξουν σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 30 χλμ./ώρα. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν σήμερα ότι η μέση ταχύτητα με την οποία κυκλοφορούμε στις πόλεις μας δεν υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα, γεγονός που μας κάνει να ασφυκτιούμε στα κάθε λογής μποτιλιαρίσματα και τις πάσης φύσεως αδυναμίες του ανεπαρκούς οδικού δικτύου και να χρειαζόμαστε ώρες ολόκληρες για να πάμε στις δουλειές μας. Εάν αυτή η ταχύτητα επιβληθεί ως ανώτατο όριο (και ελεγχθεί η εφαρμογή της) τότε η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας θα μειωθεί στα 20 χλμ./ώρα ή και χαμηλότερα. ∆εν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τι ακριβώς θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση.

Η μόνη εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει σε μια τέτοια πρόταση είναι το ότι οι προτείνοντες είναι βέβαιοι ότι η επιβολή της εφαρμογής της θα παραμείνει εκ των πραγμάτων στα χαρτιά, ενώ οι ίδιοι παράλληλα θα έχουν κάθε δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι έκαναν το καθήκον τους προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα. Σύμφωνα με την άποψή τους, αιτία των ατυχημάτων δεν είναι αυτοί που κινούνται με 120 χλμ./ώρα στην παραλιακή, επειδή αρνείται η πολιτεία να εγκαταστήσει τους αναγκαίους μηχανισμούς επίβλεψης, αλλά αυτοί που πασχίζουν να μετακινηθούν από φανάρι σε φανάρι με 50 χλμ./ώρα. Ελεος πια με τους ειδικούς που μας γεμίζουν ανεφάρμοστους νόμους και δημιουργούν αίσθημα φυσικότητας στην εν συνεχεία προκαλούμενη γενική παραβίασή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT