Πώς η Δικαιοσύνη (επιτέλους) θα τρέξει

Πώς η Δικαιοσύνη (επιτέλους) θα τρέξει

Κύριε διευθυντά

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι μια αργόσυρτη υπόθεση. Απαιτούν υπομονή και εγκαρτέρηση οι 1.450 ημέρες (περίπου 4 χρόνια) που μεσολαβούν από την προσφυγή στο δικαστήριο μέχρι την τελεσίδικη απόφαση. Σε πολλές δε περιπτώσεις τις ξεπερνούν εγγίζοντας τα όρια της αρνησιδικίας.

Υπάρχει όμως λύση;

Η καταπολέμηση της δικομανίας, η ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών και η ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν βασικές συνιστώσες για την επίτευξη της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης. Θα παραμείνουν, ωστόσο, επιτρέψτε μου, «ορφανές» αν δεν συνοδευτούν από μια σημαδιακή, μια καίρια αλλαγή: την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. Είναι πια η κατάλληλη στιγμή, μετά από 110 χρόνια προσπαθειών, και η μόνη ριζοσπαστική πρόταση για την αναδιάταξη του δικαιικού συστήματος.

Οι 1.200 πρωτοδίκες θα ενισχυθούν από περίπου 960 ειρηνοδίκες, οι οποίοι επιφορτίζονται με περιορισμένο σήμερα δικαστικό αντικείμενο, συμβάλλοντας στην ορθολογικότερη κατανομή του συνόλου της δικαστικής ύλης, στην αποφόρτιση των ιδιαίτερα βεβαρημένων Πρωτοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων, στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και στην ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης.

Η μάχη των 500 ημερών για την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων είναι ο μεγάλος στόχος με σαφές κοινωνικό πρόσημο και εμφανή τα οφέλη στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο. Οι επιμέρους διαφωνίες και αντιρρήσεις τοπικού ή συντεχνιακού υποβάθρου που πιθανόν να προκύψουν, είναι προς όφελος όλων να αμβλυνθούν μπροστά στο κεντρικό επίδικο, την ταχεία και ποιοτική απονομή του δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT