«Να απαντούν στους πολίτες»

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» (φ. 27/4/2024) το ρεπορτάζ του κ. Σταύρου Παπαντωνίου μας ενημερώνει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πολλών παραπόνων για υπουργούς και γενικούς γραμματείς που δεν απαντάνε ποτέ στα τηλέφωνα των βουλευτών. Θα ήθελα και εγώ να το επιβεβαιώσω με το κείμενό μου. Προφανώς οι πολίτες αναμένουν και επιδοκιμάζουν μια συνεχή και απρόσκοπτη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού και τα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης. Αυτή όμως είναι μόνο μια διάσταση του προβλήματος. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολίτες. Σχετικά πρόσφατα από τη θέση μου του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝ Αττικόν (2021-2023) και την ιδιότητά μου του προέδρου Επιστημονικής Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας (2021-2023) επικοινώνησα θεσμικά επανειλημμένως με μέλη του υπουργικού συμβουλίου για υπηρεσιακά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ουδέποτε έλαβα απάντηση στις επιστολές μου. Σε μια μάλιστα περίπτωση η επικοινωνία ήταν απόρροια πρόσκλησης υπουργού για γραπτή έκφραση απόψεών μου.

Η έλλειψη ανταπόκρισης στα γραπτά αιτήματα των πολιτών, και επιστημονικών φορέων, τους αποθαρρύνει να επικοινωνούν με τα αρμόδια υπουργεία και να υποβοηθούν με τις προτάσεις και τα σχόλιά τους το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου εργάστηκα για 28 χρόνια προτού έρθω στην Ελλάδα, οι υπουργοί και βουλευτές θεωρούν αυτονόητο ότι έχουν την υποχρέωση να απαντούν στις επιστολές των ψηφοφόρων. ∆υστυχώς αυτή η κουλτούρα απουσιάζει από τη χώρα μας. Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η αλλαγή αυτής της προσέγγισης στις επιστολές του κοινού θα ενισχύσει το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης και την ποιότητα της δημοκρατίας μας, με την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

*Ομότιμος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Mediterraneo Γλυφάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT