Για το ΙΙΒΕΑΑ της Ακαδημίας Αθηνών

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στα οποία υπήρξε αναφορά στην αξιολόγηση των ερευνητών του Ιδρύματος, επισημαίνουμε τα εξής:

Αναφορικά με το ζήτημα του επιστημονικού διευθυντή, επιθυμία μας ήταν να έχουμε τον κ. Νίκο Κυρπίδη στο ΙΙΒΕΑΑ. Τελικά δεν ανέλαβε καθήκοντα για λόγους που αναφέρει στην επιστολή του και για τους οποίους έχει πάρει θέση η Διοίκηση του ΙΙΒΕΑΑ.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ερευνητικού έργου του ΙΙΒΕΑΑ:

Η αξιολόγηση του ΙΙΒΕΑΑ, καθώς και των υπολοίπων ερευνητικών ιδρυμάτων, εκλαμβάνεται ως πολύ θετικό βήμα. Ωστόσο, κάτι τόσο θετικό υποβαθμίζεται εάν δεν αξιοποιείται με αμεροληψία και μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπούς. Διαφορετικά οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και δυνητικά γίνεται εργαλείο για τη σπίλωση του κύρους και της αξιοπιστίας του μεγαλύτερου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ελλάδας, καθώς και των ερευνητών του. Η αποτίμηση της ποιότητας των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας και των επιστημόνων τους πρέπει να διέπεται από κοινά κριτήρια. Επίσης, η επιλεκτική παρουσίαση αποσπασμάτων μιας πολύπλοκης διαδικασίας, όπως η αξιολόγηση του ερευνητικού έργου ενός Ιδρύματος, είναι αντίθετη ως πρακτική με την ορθή επιστημονική προσέγγιση.

Επισημαίνουμε ότι:

Οι επιστήμονες του Ιδρύματος αποτελούν επιτομή του «brain-gain». Στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέστρεψαν από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού ή καινοτόμες εταιρείες, και κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζονται στη χώρα μας διεξάγοντας υψηλού επιπέδου βασική και μεταφραστική έρευνα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την επιτυχία προσέλκυσης εθνικών και διεθνών ερευνητικών χρηματοδοτήσεων, αλλά και τον μεγάλο αριθμό ποιοτικών δημοσιεύσεων.

Από την αξιολόγηση προκύπτει ότι 25 από τους 35 ερευνητές/ερευνήτριες του ΙΙΒΕΑΑ αξιολογήθηκαν ως άριστοι, εξαιρετικοί ή πολύ καλοί (outstanding, excellent or very good) σε σχέση με το εθνικό, αλλά και το διεθνές επίπεδο. Οι ερευνητικές υποδομές του Ιδρύματος κρίθηκαν άριστες.

Η συμβολή των ερευνητών του ΙΙΒΕΑΑ είναι σημαντική για την ελληνική κοινωνία. Ο ρόλος τους υπήρξε καθοριστικός στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας COVID-19, καθώς προσδιορίστηκαν στελέχη του ιού σε χιλιάδες ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν μοριακές αναλύσεις, σε μια περίοδο που αυτό δεν μπορούσε να υποστηριχθεί από κανένα άλλο φορέα.

To ΙΙΒΕΑΑ προσφέρει καθημερινά στη δημόσια υγεία με την παροχή μοναδικών σε εθνικό επίπεδο εξειδικευμένων υπηρεσιών (π.χ.: Ποζιτρονική Τομογραφία, Μοριακή και Γενετική Διαγνωστική).

Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ συμβάλλουν στην άριστη εκπαίδευση ταλαντούχων μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους στελεχώνουν πλέον ακαδημαϊκά ιδρύματα, φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας και της αλλοδαπής καθώς και νοσοκομεία ή διαγνωστικά κέντρα.

Η αξιολόγηση του ΙΙΒΕΑΑ, σαφώς αναδεικνύει και δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα, πολλές από τις οποίες υποδείχθηκαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης από τους ίδιους τους ερευνητές. Είναι άδικο και παραπλανητικό να διασπείρονται αβάσιμες φήμες ότι το ΙΙΒΕΑΑ υπολείπεται στην ερευνητική Αριστεία συγκριτικά με τα υπόλοιπα ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας. Ως ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ, επιδιώκουμε τη διαρκή αξιολόγηση και την αποδεχόμαστε ως εργαλείο βελτίωσης του έργου μας, ενώ υπηρετούμε την επιστήμη μας και τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT