Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Σπύρος Γιακουμάκης με δεύτερη επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» την 2-5-2024, αναφέρεται στα όσα εξέθεσα με την επιστολή μου, που δημοσιεύθηκε την 24-4-2024, δηλαδή για την αντιπαροχή που εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα στέγης, που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950 από την εισροή χιλιάδων Ελλήνων πολιτών στην Αθήνα.

Τα όσα αναφέρει ο κ. Σ. Γιακουμάκης και στη δεύτερη επιστολή, για την εφαρμογή της αντιπαροχής στην Αθήνα, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, δεν με βρίσκουν σύμφωνο για τους ακόλουθους λόγους.

α. Δεν αναφέρει ο κ. Σ. Γιακουμάκης ότι τη δεκαετία του 1950 είχε εισρεύσει στην πόλη των Αθηνών πλήθος χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, με τη λήξη του εμφυλίου την 29-8-1949, και είχε προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στέγασής του. Δηλαδή δεν αναφέρει τον λόγο που υποχρέωσε τον Κ. Καραμανλή να εφαρμόσει την αντιπαροχή.

β. Ο τότε πρωθυπουργός για την άμεση αντιμετώπιση της στέγασης των χιλιάδων Ελλήνων πολιτών είχε να επιλέξει τη λύση της αντιπαροχής, που θα αντιμετώπιζε άμεσα την ανάγκη των άστεγων πολιτών, όπως τον συμβούλευσαν οι νομικοί σύμβουλοι και οι πολεοδόμοι σύμβουλοί του, ή την επέκταση πολεοδομικών σχεδίων, που θα έδιναν λύση έπειτα από μία δεκαετία.

γ. Δηλαδή ο τότε πρωθυπουργός είχε να επιλέξει τον άνθρωπο ή τα κτίρια, και επέλεξε τον άνθρωπο, γιατί σύμφωνα, με τον σοφιστή Πρωταγόρα τον Αβδηρίτη, μέτρον πάντων χρημάτων άνθρωπος.

δ. Αν ο Κ. Καραμανλής επέλεγε τα κτίρια θα περνούσε στην ιστορία ως ο πιο σκληρός αντικομμουνιστής και ως φασίστας από την Αριστερά.

ε. Η ιστορία επιφύλαξε, όμως, στον Κ. Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα από το Παρίσι το 1974, με κίνδυνο της ζωής του από τη χούντα, που κατέρρεε, και να εδραιώσει τη Δημοκρατία, που λειτουργεί έκτοτε χωρίς προβλήματα, να λύσει οριστικά και αμετάκλητα το πολιτειακό, να νομιμοποιήσει το ΚΚΕ και να εντάξει την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση.

*Επίτιμος Δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT