Ο πίνακας του Ράλλη, ο Καβάφης, ο Ξενόπουλος

Ο πίνακας του Ράλλη, ο Καβάφης, ο Ξενόπουλος

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τη φωτογραφία ενός πίνακα του σημαντικού ζωγράφου της ελληνικής διασποράς Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909) στην «Κ» της 30-4-2024, θα ήθελα να προσθέσω ότι ο εν λόγω αναφερόμενος ζωγράφος, γόνος προφανώς της μεγάλης και ομώνυμης οικογενείας της Χίου, συνέθεσε και πίνακα εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ. Καβάφη «∆έησις», δημοσιευμένο στο τεύχος του 15νθήμερου περιοδικού «Παναθήναια» της 30ής Νοεμβρίου 1903.

Στο ίδιο τεύχος περιλαμβάνεται και το ιστορικό άρθρο του Γρ. Ξενόπουλου, ο οποίος με σπάνια οξυδέρκεια διέκρινε το μοναδικό ποιητικό ταλέντο του Καβάφη. Τον πίνακα αυτόν ο Θ. Ράλλης εξέθεσε σε έκθεσή του στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Τα «Παναθήναια» έγραφαν στο τεύχος της 29-2-1904: «…”Η θάλασσα στα βάθη της” εκ των εφετινών έργων του επισύρουν περισσότερο την προσοχή του κοινού. Οι ωραίοι στίχοι του Κ. Καβάφη, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν εις τα Παναθήναια της 30-11-1903 σελ. 29 είναι γραμμένοι κάτω από την εν λόγω εικόνα “Η θάλασσα στα βάθη της πήρ’ έναν ναύτη”».

Αβασίμως επομένως ο Στρατής Τσίρκας στο βιβλίο του «Ο Καβάφης και η εποχή του» υποστηρίζει ότι η «Δέησις» (1898) είναι ποίημα εμπνευσμένο από τον πίνακα του Θ. Ράλλη.

Διερωτώμαι πού να βρίσκεται αυτός ο πίνακας του Θ. Ράλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT