Η μελέτη για το Μουσείο και τα… υψόμετρα

Η μελέτη για το Μουσείο και τα… υψόμετρα

Κύριε διευθυντά

Υπάρχει μια σχετική οφθαλμαπάτη στον τρόπο όπου προβάλλεται η φωτορεαλιστική απεικόνιση της βραβευμένης μελέτης του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και αφορά την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου («Αναβάθμιση με 100 μελέτες», «Καθημερινή» 18/4/2024). Για οποιονδήποτε γνωρίζει τον χώρο που βρίσκεται μπροστά στο μουσείο γίνεται εμφανές ότι η μικρή υψομετρική διαφορά μεταξύ της οδού Πατησίων και της εισόδου του μουσείου δεν δικαιολογεί τον περιορισμένο βαθμό απόκρυψης του νεοκλασικού (που σύμφωνα με τον διάσημο αρχιτέκτονα ήταν μια από τις προτεραιότητες της μελέτης του) όπως εμφανίζεται στην απεικόνιση του μουσείου με την προσθήκη της νέας πτέρυγας. Τ

ο ύψος της νέας πτέρυγας, με τις επιχωματώσεις του υπερυψωμένου πάρκου και τη σχετική πρασιά αν κρίνει κανείς από την κλίμακα που προσδίδει στο σχέδιο η απεικόνιση των επισκεπτών είναι τουλάχιστον 7 μέτρα, που σημαίνει που θα κρύβει εντελώς την πρόσοψη του νεοκλασικού των Λάνγκε και Τσίλλερ από το ύψος της οδού Πατησίων. Η μόνη περίπτωση να διατηρηθεί η οπτική επαφή με το κεντρικό τουλάχιστον τμήμα της πρόσοψης είναι να διακοπεί στο σημείο εκείνο η συνέχεια του υπερυψωμένου πάρκου, πράγμα που θα οδηγούσε στην ουσιαστική διαίρεση της νέας πτέρυγας σε δύο χωριστά κτίρια. Στη μελέτη πάντως προβλέπεται η διαίρεση αυτή, μετά όμως το πέρασμα κάτω από την οροφή του χώρου υποδοχής που αντιπροσωπεύει και το κεντρικό τμήμα του υπερυψωμένου πάρκου.

*Συνταξιούχος Παθολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT