Να μην ξεχνάμε πώς φθάσαμε στη χούντα

Να μην ξεχνάμε πώς φθάσαμε στη χούντα

Κύριε διευθυντά

Είμαι φανατική αναγνώστρια της «Καθημερινής» και του εκλεκτού συνεργάτη σας κ. Ανδρέα ∆ρυμιώτη. Ομως η άποψη του κ. ∆ρυμιώτη σε απάντησή του σε επιστολογράφο στο φύλλο της 30.4.2024 σχετικά με την ελληνική χούντα, πως «…είναι εντελώς λάθος να επισημαίνουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στη χούντα και όχι τα κακά που προέκυψαν από τη χούντα», δεν είναι σωστή. Γιατί τα κακά που προέκυψαν από την ελληνική χούντα είναι πάρα πολλά, έχουν όμως αναλυθεί κατά κόρον στα πενήντα χρόνια έκτοτε, έχουν γίνει κτήμα του ελληνικού λαού, και εάν κάποιοι δεν τα έχουν καταλάβει, το πρόβλημα είναι δικό τους και δεν φταίει η έλλειψη ενημέρωσης.

Αντίθετα δεν έχουν αναλυθεί τα γεγονότα που οδήγησαν στη χούντα, όπως π.χ. α) οι σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος από τον τότε Ανώτατο άρχοντα (εντολές σχηματισμού κυβερνήσεων σε πρόσωπα που δεν είχαν τη δεδηλωμένη, παρεμβάσεις σε εκλεγμένους πρωθυπουργούς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας ή επιλογής υπουργών, β) οι σφοδρές και μέχρις εξευτελισμού αντιπαραθέσεις ηγετικών στελεχών των πολιτικών κομμάτων για διαφθορά, βία, νοθεία στις εκλογές κ.λπ., γ) ο υπερτονισμός και η συμμετοχή του Τύπου της εποχής στην οξύτητα των αντιπαραθέσεων, στην ανακύκλωση και διόγκωσή τους και δ) ο συνακόλουθος ευτελισμός του κύρους των θεσμών. Ηταν τέτοια η υποβάθμισή τους τότε, που διαγκωνίζονταν στο παρασκήνιο οι χούντες να προλάβει η μία την άλλη, χωρίς κανείς αρμόδιος να πάρει είδηση! Και πρόλαβε, ως γνωστόν, η χούντα των συνταγματαρχών με βραχεία κεφαλή τη χούντα των στρατηγών…

Χρειάζεται λοιπόν ανάλυση και αφομοίωση από τον λαό των αιτίων που οδήγησαν στη χούντα, προς αποφυγήν δημιουργίας έστω και κλίματος υποτροπής, που θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Αλλωστε «το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» (Ιπποκράτης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT