Ο Μεγαλέξανδρος και ο Λευκός Πύργος

Κύριε διευθυντά

Ολοι γνωρίζουμε ότι η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκπλήσσει και μαγνητίζει. «Imitatio Alexandri» ονομάστηκε η τάση πολλών επιφανών να τον μιμηθούν, όπως οι Πομπήιος, Ιούλιος Καίσαρ, Αύγουστος, Αννίβας, Ναπολέων και άλλοι.

Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη με όφελος το «ευ ζην». Σε ηλικία 20 ετών, εκφράζοντας πανελλήνια προσδοκία, εκστρατεύει κατά των Περσών ως απάντηση για τις καταστροφικές επιδρομές τους στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και στη Μυκάλη.

Με ευφυείς τακτικές κερδίζει τις μάχες στον Γρανικό Ποταμό, στην Ταρσό και στην Ισσό με πολλά λάφυρα και αιχμάλωτη την οικογένεια του Δαρείου. Κατακτά τη Φοινίκη, την Τύρο, την Παλαιστίνη και γίνεται δεκτός στην Αίγυπτο και στον Ναό του Αμμωνα Δία.

Επιστρέφει στην Ασία. Μετά την αποφασιστική νίκη στα Γαυγάμηλα ενάντια στον πολυάριθμο στρατό του Δαρείου, κυριεύει τη Βαβυλώνα, τα Σούσα, την Περσέπολη με τους θησαυρούς της, τη Σογδιανή, τη Βακτριανή και φθάνει στην Ινδία, όπου έπειτα από τιτάνιες μάχες νικά τον στρατό των ελεφάντων του βασιλιά Πώρου.

Στη Βαβυλώνα αρρωσταίνει βαριά και πεθαίνει το 323 π.Χ. σε ηλικία 33 ετών. Στη μακρά πορεία του έκανε και λάθη. Φάνηκαν οι φυσικές αδυναμίες του ανθρώπου να διαχειριστεί το δυσβάστακτο φορτίο της μεγάλης του δόξας και της απέραντης αυτοκρατορίας του. Ο μαγευτικός θρύλος με το αθάνατο νερό δεν βοήθησε…

Η Ιστορία όμως δίκαια του χάρισε την αθανασία.

Γιγάντιο το έργο του. Η ελληνιστική οικουμένη που άφησε, βασισμένη στο ελληνικό πνεύμα και στην ελληνική γλώσσα, έλαμψε για αιώνες ευεργετώντας την ανθρωπότητα.

Στη Μακεδονία, στην πόλη που φέρει το όνομα της αδελφής του, θα πρότεινα ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου φωταγωγημένο, επιβλητικό στα Βαλκάνια, που θα γίνει το νέο επίσημο έμβλημα της Θεσσαλονίκης, αντικαθιστώντας τον Λευκό Πύργο των Οθωμανών. Αναγνώριση, που δικαιούται ο αήττητος στρατηλάτης, ο βασιλεύς των βασιλέων, ο πρώτος οικουμενιστής, ο μέγιστος των Ελλήνων, Αλέξανδρος ο Φιλίππου, ο Μέγας.

*MD MS FACS, Επισκ. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT