Ο έφηβος, το έμβλημα και ο κότινος

Κύριε διευθυντά

Με την ευκαιρία της κατάκτησης του κυπέλλου Conference League από τον Ολυμπιακό και του ωραίου άρθρου του Σάκη Μουμτζή για το «έμβλημα της φανέλας» («Καθημερινή» 30/5), θα ήθελα να επισημάνω το λάθος πολλών αθλητικογράφων και εκφωνητών αγώνων που αναφέρονται στον… «δαφνοστεφανωμένο έφηβο» του εμβλήματος του Ολυμπιακού. ∆ιευκρινίζω: Ο νεαρός αθλητής που απεικονίζεται στο έμβλημα, φοράει στεφάνι σαν Ολυμπιονίκης κι όχι άλλος νικητής…(Αλλωστε αυτό έχει σχέση με το όνομα –κατά μεταφορά–της ομάδας του Πειραιά: ομάδα δοξασμένη επιπέδου Ολυμπιονίκη).

Στην αρχαιότητα, οι νικητές των φημισμένων Πανελληνίων αγώνων βραβεύονταν με διαφορετικού είδους στεφάνια: Στα Πύθια με δάφνινο, στα Ισθμια με πεύκινο, στα Νέμεα από σέλινο και στα Ολύμπια –που μας ενδιαφέρει εδώ–με στεφάνι από την ιερή αγριελιά της Ολυμπίας, τον περίφημο κότινο! ∆εδομένου λοιπόν ότι ο Ολυμπιονίκης έφηβος στο έμβλημα της ομάδας δεν είναι στεφανωμένος με δάφνη αλλά με κότινο, ας γίνει μια υπενθύμιση στους παράγοντες της μεγάλης ομάδας του Ολυμπιακού, ώστε να επιστήσουν την προσοχή στους εκφωνητές και λοιπούς αθλητικογράφους, ώστε να αναφέρονται απλά σε «στεφανωμένο έφηβο». Η ομάδα είναι πλέον παγκοσμίου κύρους, οι εκτός Ελλάδος –και γνώστες της ιστορίας– την παρακολουθούν και καλό είναι να μη μας θεωρήσουν γραφικούς με τη… δάφνη στην Ολυμπία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT