Οι ευρωεκλογές και οι πανελλαδικές

Κύριε διευθυντά

Γράφω με αφορμή το άρθρο σας στο κυριακάτικο φύλλο της 2ας Ιουνίου 2024 με τίτλο «Οι πολίτες-τουρίστες και οι “νοικοκυραίοι”». Πολύ εύστοχα θέσατε το ζήτημα της προβλεπόμενης μαζικής αποχής από την ευρωκάλπη. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω μία παράμετρο – τη συμμετοχή των νέων, συγκεκριμένα των γεννηθέντων το 2006.

Τις εβδομάδες αυτές διεξάγονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οσοι έχουμε συγκεκριμένους στόχους έχουμε καταβάλει μία τιτάνια προσπάθεια δύο χρόνων.

Το γεγονός όμως ότι η εξεταστική περίοδος συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, δυστυχώς στερεί τη δυνατότητα από πολλούς να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα. Κατανοώ ότι η ευθύνη της ψήφου βαραίνει όλους, όμως υπό τις συνθήκες πίεσης των ημερών δεν υπάρχει χρόνος ώστε ένας εξεταζόμενος να κάνει την απαραίτητη έρευνα για να επιλέξει ποιον θα ψηφίσει. Ακόμη και η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου απαιτεί χρόνο, που στερούμαστε μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις.

Εάν πράγματι η πολιτεία θέλει να ενισχύσει την πολιτική συμμετοχή των νέων οφείλει να μεριμνά για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και την ουσιαστική πολιτική ευαισθητοποίηση. Προσωπικά θα παρευρεθώ στην κάλπη γιατί το θεωρώ ύψιστο καθήκον και οι συνθήκες μού το επιτρέπουν. Δυστυχώς όμως, πολλοί συμμαθητές μου, που επίσης θεωρούν πολύ σημαντική την ψήφο τους, δεν θα καταφέρουν να ψηφίσουν (π.χ. συμμαθήτριά μου είναι ετεροδημότης και δεν μπόρεσε να κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο καθώς δεν έχει Taxis).

Θεωρώ ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα έπρεπε να απασχολούν τους επίσημους φορείς.

*Τελειόφοιτος Λυκείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT