Φόρος που αναλογεί και παρακρατήσεις

Φόρος που αναλογεί και παρακρατήσεις

Κύριε διευθυντά

Δεδομένα: Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται το επόμενο του έτους που αποκτάται το εισόδημα και, συνήθως, εάν εξοφληθεί «εγκαίρως», ο φορολογούμενος δικαιούται κάποια έκπτωση, αναλόγως με το επιτόκιο της εποχής.

Με αυτήν τη λογική και χάριν ισονομίας, ο φόρος που παρακρατείται από τους μισθούς πρέπει να είναι λιγότερος από τον φόρο που αναλογεί. Ομως, συνήθως, το ποσοστό έκπτωσης που θα λάβουν όσοι εξοφλούν τον φόρο τους «εγκαίρως» δεν είναι γνωστό στην αρχή του έτους που αποκτάται το εισόδημα, με συνέπεια ο φόρος που παρακρατείται να μην μπορεί να υπολογιστεί σωστά, δηλαδή είναι εκ των πραγμάτων σχεδόν πάντοτε λάθος!

Συνέπειες: Εστω φόρος που θα έπρεπε να είχε παρακρατηθεί 1.000 ευρώ.

– Εάν παρακρατήθηκε φόρος 900 ευρώ, ο φόρος που θα αναλογεί στο συνολικό εισόδημα (μισθοί συν από άλλες πηγές που φορολογούνται με την κλίμακα) πρέπει να αυξηθεί κατά 100 ευρώ.

– Εάν παρακρατήθηκε φόρος 1.100 ευρώ, ο φόρος που θα αναλογεί στο συνολικό εισόδημα (μισθοί συν από άλλες πηγές που φορολογούνται με την κλίμακα) πρέπει να μειωθεί κατά 100 ευρώ. Προφανώς, εάν ο φόρος που θα αναλογεί στο συνολικό εισόδημα είναι λιγότερος από 100 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να λάβει ανάλογη επιστροφή φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT