Η Μονή της Χώρας και η «Μαρία των Μογγόλων»

Η Μονή της Χώρας και η «Μαρία των Μογγόλων»

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με την υλοποίηση, της προ ετών αναγγελθείσας, μετατροπής της Μονής της Χώρας από μουσείο σε τζαμί θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις:

1. Η λαϊκίστικης χροιάς αναγγελία της υλοποίησης σχετίζεται προφανώς με τη συγκυρία των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία όπου μετακινήθηκε ένα μέρος των θρησκευόμενων ψηφοφόρων του Ερντογάν προς το μικρό ισλαμιστικό κόμμα του υιού Ερμπακάν.

2. Ο ελιγμός από πρακτικής πλευράς κρίνεται τουλάχιστον «μικρόψυχος» λόγω της εξαιρετικά σημαντικής πολιτιστικής αξίας του μνημείου, της μικρής σχετικά χωρητικότητάς του και της αφθονίας εναλλακτικών μουσουλμανικών λατρευτικών χώρων που διαθέτει η πόλη.

3. Μπορεί η τουρκική ηγεσία να τονίζει ότι θα διατηρηθεί η δυνατότητα επίσκεψης από μη μουσουλμάνους, όμως η μετατροπή αυτή θα περιορίσει την προσβασιμότητα τόσο κατά τα διαστήματα που θα λειτουργεί ως τζαμί όσο και όταν τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα είναι καλυμμένα με κουρτίνες.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη συμπάθειά μου, ποιητική αδεία, στο ψηφιδωτό της αποκαλούμενης και «Μαρίας των Μογγόλων», που ενέπνευσε το ομότιτλο βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά, που θα βρεθεί για μια ακόμα φορά σε «αφιλόξενο περιβάλλον», μετά την ξενιτιά που της επέβαλε στο πλαίσιο της συμμαχίας με τους Μογγόλους, το Βυζαντινό κατεστημένο του 13ου αιώνα.

*Συνταξιούχος Παθολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT