Εμπορικοί δορυφόροι και η Ελλάδα

Κύριε διευθυντά

Η εμπορική δορυφορική βιομηχανία βρίσκεται σ’ έναν ακμάζοντα αστερισμό. Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμώμενοι ενεργοί εμπορικοί δορυφόροι σε λειτουργία, τον Μάιο του 2024 ήταν περίπου 5.000. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά λόγω της επέκτασης των εφαρμογών και της μείωσης του κόστους εκτόξευσης.

Οι δορυφόροι εξυπηρετούν μια πληθώρα σκοπών, μεταξύ των οποίων:

1. Παρατήρηση της Γης: για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, την πρόγνωση του καιρού και την εξερεύνηση των πόρων.

2. Τηλεπικοινωνίες: Διευκόλυνση της παγκόσμιας ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, της συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας και της τηλεοπτικής μετάδοσης.

3. Πλοήγηση: Παροχή δεδομένων ακριβούς εντοπισμού θέσης για το GPS και άλλα παγκόσμια συστήματα πλοήγησης.

4. Επιστημονική έρευνα: Υποστήριξη αστρονομικών μελετών, ερευνών στις επιστήμες της Γης και άλλων επιστημονικών προσπαθειών από ένα μοναδικό διαστημικό πλεονεκτικό σημείο.

5. Τηλεπισκόπηση: Συλλογή δεδομένων για την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα της Γης για εφαρμογές στη γεωργία, τη δασοκομία, τη διαχείριση καταστροφών και άλλα.

Το κόστος κατασκευής ενός εμπορικού δορυφόρου μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και την αποστολή του. Ενα τυπικό εύρος κυμαίνεται μεταξύ 10 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια για πολύ εξελιγμένα διαστημόπλοια.

Mια πολύ πρόχειρη εκτίμηση του συνολικού κόστους (κατασκευή και εκτόξευση) θα μπορούσε να είναι από 100 έως 650 εκατ. δολάρια, με σημαντική διακύμανση ανάλογα με τον συγκεκριμένο δορυφόρο.

Στην «Καθημερινή» 18 Μαΐου 2024 σε δημοσίευμα του κ. Σταύρου Γ. Παπαντωνίου, με τίτλο «∆ορυφόροι για περιβάλλον, άμυνα, πολιτική προστασία. Θα αξιοποιούνται δεδομένα που σήμερα “νοικιάζονται”», αναφέρονται τα εξής:

∆εκατρείς δορυφόρους θα αποκτήσει το ελληνικό ∆ημόσιο, με τους πρώτους να αρχίζουν να κατασκευάζονται το καλοκαίρι. Θα δίνoυν τη δυνατότητα στη δημόσια διοίκηση να λαμβάνει φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που σήμερα «νοικιάζονται». Το κτηματολόγιο, η παράνομη δόμηση, η ρύπανση, η παρακολούθηση πυρκαγιών, θέματα εθνικής ασφαλείας αλλά και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους θα συμβάλουν οι νέοι «ελληνικοί» δορυφόροι.

Και στη συνέχεια:

…Για να αντιληφθεί κάποιος πώς λειτουργεί σήμερα η συγκεκριμένη αγορά: το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης έστειλε το προηγούμενο διάστημα ερωτηματολόγιο στους φορείς του ∆ημοσίου στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν πού χρειάζονται δορυφόρους και για ποιες χρήσεις, επιδιώκοντας να χαρτογραφήσει το πρόβλημα ώστε να λυθεί. Συνολικά 16 φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα, τα οποία πληρώνουν από τον προϋπολογισμό τους ξεχωριστά ο καθένας, ενώ τα δεδομένα που ζητούν είναι πολλές φορές… τα ίδια.

Ερώτηση και ένα μεγάλο γιατί: Επειδή γίνεται πολλαπλή αναζήτηση για τα ίδια ψηφιακά δεδομένα από δορυφόρους, θα φτιάξει η Ελλάδα τους δικούς της δορυφόρους όταν ο αριθμός των ήδη υπαρχόντων αυξάνεται σταθερά λόγω της επέκτασης των εφαρμογών και της μείωσης του κόστους εκτόξευσης λόγω ανταγωνισμού;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT