Το ουδέτερο γένος και οι σκελετοί

Κύριε διευθυντά

Το «το». Αρθρο ουδετέρου γένους γράφουν τα λεξικά, πρόσφατα είδαμε τον θρίαμβό του στον 68ο ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Το Νέμο θέλει να πείσει ότι υπάρχει και ουδέτερο βιολογικό φύλο(;), αν κατάλαβα καλά, γιατί η συζήτηση για τα φύλα και τα γραμματικά γένη καλά κρατεί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Μάλιστα, στην άλλη όχθη ο δημοσιογράφος Ben Saphiro προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο αυταπόδεικτο, δηλαδή στην καθορισμένη από τη φυσική νομοτέλεια. Αλλά η παγίδα του δικαιωματισμού, απότοκο του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, οδηγεί τη σύγχρονη σκέψη στα απόνερα του αυτοκαθορισμού των πάντων. Δεν μένει λοιπόν αρκετός χώρος για γόνιμες αντιπαραθέσεις γύρω από μια αυτονόητη αλήθεια που προέρχεται από την επιστήμη. Οταν μετά χρόνια ανακαλυφθούν σκελετοί, όπου οι ανθρωπολογικές μετρήσεις –μέχρι τώρα τουλάχιστον– μπορούν να προσδιορίσουν, με βάση τα οστά της λεκάνης, το βιολογικό φύλο των ατόμων, τότε ποια θέση μπορεί να έχει το ουδέτερο γένος στη συγκεκριμένη προβληματική;

Το να τεκνοποιεί ο άνδρας είναι ήδη γνωστό από την κινηματογραφική φαντασία του Χόλιγουντ, όμως η επιστήμη έχει να επιλύσει πολύ σοβαρότερα και σύνθετα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση στον πλανήτη. Και εδώ τα περιθώρια ελευθεροστομίας και απερίσκεπτου εγωτισμού στενεύουν τρομακτικά, δηλαδή αληθινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT