Το ιστορικό χαμηλό και περί αυτοκριτικής

Το ιστορικό χαμηλό και περί αυτοκριτικής

Kύριε διευθυντά

Οι περίπου 1.125.000 ψήφοι που έλαβε η Νέα ∆ημοκρατία είναι ιστορικά ο χαμηλότερος αριθμός ψήφων που έχει λάβει από το 1974. Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε λάβει 1.825.000 ψήφους (με ποσοστό 29,66%) και στις ευρωεκλογές του 1981 είχε λάβει 1.779.000 ψήφους (με ποσοστό 31,34%). Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό οφείλεται και στην πολύ μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων, που έφτασε μόλις το 40%. Ποσοστό που απέχει πολύ από το ποσοστό συμμετοχής του 53,74% στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, αλλά ακόμα και από αυτό του 52,54% στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009. Τα δύο χαμηλότερα μέχρι σήμερα ποσοστά συμμετοχής στη Μεταπολίτευση.

Να σημειωθεί βεβαίως ότι το 52,54% ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2009, έγινε 70,95% μόλις λίγους μήνες αργότερα, στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Το πιθανότερο είναι ότι εάν (υποθετικά) είχαμε εθνικές εκλογές σε τέσσερις μήνες, το ποσοστό συμμετοχής δεν θα ξεπερνούσε το 50%-55%. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι ότι τα παραπάνω έρχονται μετά την έναρξη μιας νέας θητείας (η προηγούμενη τελείωσε με ποσοστό 40,5%), η οποία έχει διανύσει μόλις έντεκα μήνες και την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί επιτυχημένη. Αρκεί να δει κάποιος τη σειρά με την εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει ο πρωθυπουργός κάθε Κυριακή μέσω του Facebook.

Στις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Προεκλογικά, επίσης, και παρά τις δικές μου προσπάθειες, έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για τη θέση της πατρίδας μας σε αυτήν». Αναρωτιέται βέβαια κάποιος αν στο ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ημοκρατίας υπήρχε ένας νέος υποψήφιος, αλλά έμπειρος περί τα ευρωπαϊκά, που θα μπορούσε πραγματικά να στηρίξει αυτή την προσπάθεια του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιορδανία και θα δώσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι. Είναι όμως πραγματικά τόσο γρήγορα έτοιμος για την αυτοκριτική του; Μήπως θα πρέπει πλέον να μην έχει ως πρώτο μέλημά του τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT