Σύνταγμα, αποχή και υποχρεωτικότητα

Κύριε διευθυντά

Τώρα που βγήκαν «όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι», που έλεγε και το παλιό τραγουδάκι, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει, επιτέλους, με αυτό το πρόβλημα της αποχής από τις εκλογές, που διαρκώς εντείνεται και στις πρόσφατες ευρωεκλογές έφτασε σχεδόν το 60%.

Η αποχή αυτή που οφείλεται ή σε αδιαφορία ή σε βαρεμάρα ή κόπωση ή τιμωρητική διάθεση, ή σε προειδοποίηση ή σε δυσαρέσκεια ή σε απαξίωση των κομμάτων, ή και σε μερικούς άλλους λόγους που αναφέρουν οι διακεκριμένοι εκλογολόγοι μας, απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 παρ. 5 και άρθρο 6 του Π.∆. 26/2012) και τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο. Ο σχετικός όμως νόμος έχει αδρανήσει εδώ και χρόνια και θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Από όσα γνωρίζω υποχρεωτική είναι ακόμα η ψηφοφορία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Βέλγιο, Βουλγαρία, και Λουξεμβούργο.

Ενα λιγάκι τσουχτερό πρόστιμο, που θα πληρώνεται αναγκαστικά μέσω της εφορίας, νομίζω πως εύκολα θα λύσει το πρόβλημα αυτό. Τον μηδέν τώνδε (πολιτικών) μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ’ αχρείον (= άχρηστον) νομίζομεν, λέει ο Περικλής στον Επιτάφιό του (Θουκ. 40,2) και εκτιμώ ότι ουδείς Νεοέλληνας θεωρεί τον εαυτό του άχρηστο, αλλά και κορόιδο για να πληρώσει ένα αλμυρό προστιματάκι άνευ αποχρώντος λόγου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT