Τι δεν ξέρουμε για τον τέτανο

Κύριε διευθυντά

Στα φετινά θέματα φυσιολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ υπονοείται ότι προκλήθηκε τέτανος από τραυματισμό με σκουριασμένο αντικείμενο. Το κλωστηρίδιο του τετάνου δεν αναπτύσσεται στη σκουριά, αλλά στο έδαφος. Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε αν κάποιος τραυματιζόταν από μη σκουριασμένο αντικείμενο, εφόσον υπήρχαν κλωστηρίδια στο χώμα που πατούσε ξυπόλυτος και δεν είχε εμβολιαστεί. Θα το πάθαινε και χωρίς να τραυματιστεί, αν είχε ανοιχτή πληγή στην πατούσα του. Η νόσος αυτή μπορεί να προκληθεί ακόμη και από χειρουργικά εργαλεία που δεν έχουν καλά αποστειρωθεί, χωρίς να είναι σκουριασμένα. Επομένως το «σκουριασμένο αντικείμενο» δεν είναι απαραίτητο, παρότι αναπαράγεται στην ιατρική εκπαίδευση από γενιά σε γενιά. Ομως όλα αυτά μπορεί να συμβούν σε ανεμβολίαστα άτομα, όπως σωστά διευκρινίζει η ερώτηση των εξετάσεων.

Ο τέτανος είναι φοβερή και παλιά λοιμώδης αρρώστια (γνωστή στους αρχαίους), από την οποία υποτίθεται ότι πεθαίνει (κατά μία ερμηνεία) και ο ανάγλυφος Αγνωστος στρατιώτης στο Σύνταγμα, εμφανίζοντας, με τη στάση του, έντονο οπισθότονο.

*Επιτάλιο Ηλείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT