Δομικό πρόβλημα της δημοκρατίας

Κύριε διευθυντά

Ο επιστολογράφος κ. Γεώργιος Κουρμούσης (φ. 14/6/2024) ορθότατα θέτει το θέμα της αποχής των ψηφοφόρων από τις εκλογές ως αντισυνταγματικό και ως αδίκημα με ποινικό καταλογισμό. Και προτείνει, με δεδομένο τον εκφυλισμό του σχετικού νόμου, την ενδιαφέρουσα λύση του προστίμου.

Ας μου επιτραπεί η άποψη ότι η αποχή είναι δομικό πρόβλημα της δημοκρατίας, συνδυαζόμενο με την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού.

Επειδή, κατά Δημόκριτον, «αληθομυθέειν χρεών, ου πολυλογέειν», η μακροημέρευση και περιφρούρηση της δημοκρατίας συναρτάται με την απάντηση στο ζήτημα αν ο αδικαιολογήτως απέχων δικαιούται να διατηρεί πολιτικά δικαιώματα.

Αν η κατάσταση αφεθεί να εξελίσσεται ως έχει, με δεδομένο ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες μόνο συγγνώμη δεν ζήτησαν από τους απέχοντες, τότε η δημοκρατία θα μετουσιωθεί αναπότρεπτα σε σύγχρονη «φεουδαρχία» των κέντρων οικονομικής ισχύος.

*Συντ/χος ΕΤΕ, Ζάκυνθος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT