Ο κανιβαλισμός της γλώσσας (μας)

Κύριε διευθυντά

Αντιγράφω από παλαιότερο άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου. «Η γλώσσα είναι υπαρξιακή αξία αντίστοιχη με τα σύνορά μας. Ομως ενώ ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για την προστασία των συνόρων μας, δεν ξοδεύουμε ούτε ένα δράμι μυαλό για την προστασία της γλώσσας μας». Πληρέστερη, σαφέστερη και λακωνικότερη διατύπωση της υπαρξιακής αξίας της γλώσσας μας δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι έθνη που ξέχασαν τη γλώσσα τους αφανίστηκαν, αφομοιωθέντα από άλλα έθνη. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιστορία, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η γλώσσα μας κανιβαλίζεται και πτωχαίνει συνεχώς. Ο πρώτος μεγάλος κανιβαλισμός της έγινε με την καθιέρωση του μονοτονικού, πριν από μερικές δεκαετίες, γεγονός που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από ξένους ελληνιστές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο ελληνική κληρονομιά αλλά παγκόσμια και οι Ελληνες δεν έχουν δικαίωμα να την κακοποιούν. Το γεγονός ότι ο αυτουργός εκείνου του ανοσιουργήματος ομολόγησε το λάθος του, ύστερα από είκοσι περίπου χρόνια, δεν αποκαθιστά το κακό που είχε γίνει.

Θα αναφερθώ συνοπτικά σε λίγα παραδείγματα, από ένα πλήθος που υπάρχουν, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο κανιβαλισμός αυτός συνεχίζεται ανησυχαστικά, με τη διαγραφή από το λεξιλόγιό μας λέξεων μεστών νοήματος και τη μεταμόσχευση στη θέση τους ξενόγλωσσων λέξεων με το ίδιο νόημα. Αν βρεθεί στην Αθήνα, ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη, ένας εξωγήινος και προσπαθήσει να καταλάβει σε ποια χώρα έχει προσγειωθεί διαβάζοντας τις επιγραφές των καταστημάτων και τα ονόματα των καταστηματαρχών, μόνο η Ελλάδα δεν θα περάσει από το μυαλό του. Οι τηλεοπτικές εκπομπές βρίθουν από ξενόγλωσσες λέξεις που έχουν εκτοπίσει αντίστοιχες ελληνικές.

Ετσι οι καλεσμένοι σε μια τηλεοπτική συντροφιά γίνονται πάνελ καλεσμένων, οι τουριστικοί πράκτορες τουροπερέιτορς, οι διαφημιστές μας προτρέπουν να μην κάνουμε κάζουαλ αγορές και οι απλοί πολίτες, ακόμα και στα χωριά, έχουν ξεγράψει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη παντοπωλείο, γιατί τα πατροπαράδοτα αυτά καταστήματα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Τη θέση τους έχουν πάρει τα super market και τα mini market. Θα αναφερθώ σε δύο ακόμα παραδείγματα, από τους εκπροσώπους μας στη Βουλή, τους κορυφαίους θεσμικά θεματοφύλακες των αξιών του έθνους μας. Η λέξη «κατάλογος» έχει παγίως αντικατασταθεί από τη λέξη «λίστα» και η επιβράβευση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων έγινε, διά στόματος του πρωθυπουργού, μπόνους παραγωγικότητας.

Αν συνεχιστεί αυτός ο κανιβαλισμός της γλώσσας μας οι Ελληνες, που 400 χρόνια σκλαβωμένοι στους Τούρκους δεν είπαν «αννέ» τη μάνα, θα έρθει εποχή που θα πουν τη μάνα μάδερ και τότε θα ψάχνονται να βρουν την ταυτότητά τους. Ως κατακλείδα προσθέτω: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζορζ Πομπιντού είχε απαγορεύσει με διάταγμα τη χρήση ξενόγλωσσων λέξεων στα δημόσια έγγραφα. Το παράδειγμά του, όσο ανεπαρκές και αν είναι, ας εμπνεύσει τους αρμόδιους για την προστασία της γλώσσας μας η οποία, όπως επισημαίνει ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, «είναι υπαρξιακή αξία αντίστοιχη με τα σύνορά μας».

*Υποπτέραρχος ιπτ. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT