Η μεταμφίεση του ήρωα λοχαγού

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 15/6/2024 ο επιστολογράφος κ. Γιάννης Κόρκας αναφέρθηκε στη μάχη του Σαρανταπόρου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

Μεταξύ των φονευθέντων αξιωματικών στην περιώνυμη αυτή μάχη, τον Οκτώβριο του 1912, περιλαμβάνεται και ο λοχαγός Πεζικού Γεώργιος Μητσόπουλος από το χωριό Τοπόλια (Ελαιώνας) Φωκίδος, πατέρας του αειμνήστου καθηγητή της Πολιτικής ∆ικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος έφερε το όνομα του πατρός του, Γεώργιος Μητσόπουλος, ο οποίος διετέλεσε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εγεννήθη δε δύο εβδομάδες προ του θανάτου του πατρός του και έζησε πάντα ακμαίος και θαλερός υπερβάς τα 100 χρόνια!

Ο λοχαγός Γεώργιος Μητσόπουλος, κατόπιν εντολής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εν έτος προ της μάχης του Σαρανταπόρου, μεταμφιεσμένος σε γυρολόγο είχε χαρτογραφήσει την περιοχή όπου διεξήχθη η μάχη και έτσι ο ελληνικός Στρατός, αφού παραβίασε τα στενά του Σαρανταπόρου, ξεχύθηκε προς τη Μακεδονία και κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη.

Για τον θάνατο του Γ.Μ. στο πεδίο της μάχης έγραψε το 1914 συμπολεμιστής του στην εφημερίδα των Τρικάλων «ΘΑΡΡΟΣ» (αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΡΕΥΝΑ» Τρικάλων της 9-10-1977).

«∆υστυχώς όμως γενναίος μαχητής εύρεν τον θάνατον, ο ήρωας Λοχαγός Μητσόπουλος Γεώργιος, βληθείς θανασίμως, ανδρείος εις υπέρτατον βαθμόν, όρθιος πάντοτε διατάσσων, διαρκώς προεπορεύετο του λόχου προς εκλογήν θέσεως, δι’ ό πάντες τον εθρήνησαν, ιδίως ο λόχος του, εις τον οποίον ήτο αφοσιωμένος και ηγάπα ως παιδιά του τους στρατιώτας του».

Προς τιμήν του Λοχαγού Γ. Μητσοπούλου, κεντρική οδός της Κοζάνης φέρει το όνομά του.

*Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT