Καθαρισμός οικοπέδων και ό,τι προκύψει

Καθαρισμός οικοπέδων και ό,τι προκύψει

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατα άνοιξε η πλατφόρμα με κάποια παράταση ημερών για τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων (επινόηση αυτή τη φορά κάποιου ανήσυχου αρχιπύραρχου) ανάμεσα στις πάρα πολλές υποχρεώσεις, χρήσιμες ως επί το πλείστον, για τον Ελληνα πολίτη.

Μια δουλειά πρωτίστως της πολιτείας (κυρίως των δήμων), όπως στη συνέχεια θα εξηγήσουμε, ανατίθεται άκριτα στον φερόμενο(-ους) ιδιοκτήτη ή συνιδιοκτήτες ενός αστικού ή περιαστικού οικοπέδου.

Ολοι συμφωνούν πως αυτή την περίοδο η αποψίλωση των οικοπέδων εν γένει συμβάλλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και των συνακόλουθων καταστροφών.

Εντέλλονται λοιπόν δύο εκατομμύρια και πλέον ιδιοκτήτες –συνιδιοκτήτες– οικοπέδων να αποδυθούν από κοινού (όταν είναι πολλοί και διάσπαρτοι ανά τη χώρα) στην αποψίλωση εντός συντόμου χρονικού διαστήματος – νέοι, γέροι, ανήμποροι, άσχετοι με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες (δουλειά βεβαίως των λογιστών), ιδιοκτήτες που διαμένουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακράν των οικοπέδων ή ακόμη και στο εξωτερικό. Φανταστείτε έναν υπάλληλο να εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και να πρέπει να μεταβεί στην Καλαμάτα προς εξεύρεση συνεργείου διαθέσιμου για τον καθαρισμό του οικοπέδου του!

Και το κράτος, μαζί προφανώς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι), να παρακολουθεί καραδοκώντας την παρέλευση της ημερομηνίας ώστε να προχωρήσει στην προσφιλή του ενασχόληση από τη δημιουργία του, στην επιβολή προστίμου για μη συμμόρφωση – δυσβάσταχτου σήμερα για τον μέσο Ελληνα πολίτη.

Ευλόγως ανακύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

Τι αποτελέσματα θα είχαμε εάν αντί αυτής όλης της, όπως προεξοφλείται, ατελέσφορης διαδικασίας με ανυπολόγιστες χαμένες εργατοώρες και δαπάνες, η πολιτεία με τους δήμους αναλάμβαναν το έργο με outsourcing (εργολαβίες);

Πρώτον και κυριότερο, οι δήμοι γνωρίζουν επακριβώς ποια οικόπεδα χρήζουν άμεσης αποψίλωσης δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά άνευ χρονοτριβής.

Δεύτερον, επί τριάντα και πλέον χρόνια οι δήμοι εισπράττουν ανελλιπώς ΤΑΠ και για τα οικόπεδα. Ποια είναι η ανταποδoτικότητα αυτών των χρημάτων;

Τρίτον, η πολιτεία εισπράττει για πάνω από δέκα χρόνια ΕΝΦΙΑ και για τα οικόπεδα. Ποια ανταπόδοση βλέπει ο Ελληνας πολίτης;

Και τέλος οι οικονομίες κλίματος για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, θα ήταν ένα δείγμα ευνομούμενης συντεταγμένης πολιτείας που τον κάτοικό της τον αντιμετωπίζει ως πολίτη και όχι απλά ως υπήκοο.

*Δρ Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT