Τεκμαρτό εισόδημα και φορολογία

Κύριε διευθυντά

Μετά την ψήφιση του Νόμου 5073/2023 που αφορά τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, επίκειται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του νόμου. ∆ιαχρονικά η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος αποτελούσε ομολογία των κυβερνήσεων αδυναμίας εύρεσης του πραγματικού εισοδήματος για τη φορολόγησή του. Πράγματι το τεκμαρτό εισόδημα του ανωτέρω νόμου απαλλάσσει μεγάλα εισοδήματα από τον πραγματικό φόρο.

Επιστημονικές και μη τάξεις μεγάλων εισοδημάτων θα φορολογηθούν βασικά με τεκμαρτό εισόδημα περίπου 11.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για τα ενοίκια των γραφείων τους. Βέβαια το τεκμαρτό εισόδημα ίσως αδικεί μικρό αριθμό επαγγελματιών. Δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση, ιδίως στον παρόντα χρόνο με τα ηλεκτρονικά ψηφιακά μέσα που διαθέτει (όπου να ‘ναι επέρχεται και η τεχνητή νοημοσύνη), να μην τολμά με αυστηρά μέτρα να ελέγξει τους «κρουνούς» της φοροδιαφυγής που ρέουν νύχτα-μέρα. Είναι τραγική εικόνα ενόψει της ακρίβειας το κράτος να ψάχνει κυριολεκτικά τις «τσέπες» του για να ενισχύσει οικονομικά συμπολίτες μας μη έχοντες. Φόβος και για την τόνωση της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Επιτέλους, τι φόβοι είναι αυτοί; Αλίμονο στο κράτος που δεν μπορεί να κάνει ελέγχους. Σε βάθος χρόνου δεν θα έχει καλή τύχη. Καθημερινά σε συζητήσεις πολιτών κυριαρχεί η περιγραφή από τον καθένα περιστατικών άγριας φοροδιαφυγής. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας «ωρύεται» για μεταρρυθμίσεις και για το άνοιγμα πυλών ανταγωνισμού να πέσουν οι τιμές. Κι εδώ φόβος, συνεχίζονται οι «προστασίες». Ο κομματικός «ιστός» της κυβέρνησης κυρίως και οι διαχρονικά αρνητικές θέσεις των εκάστοτε αντιπολιτεύσεων αποτελούν τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων. Ομως ο πρωθυπουργός της δεύτερης τετραετίας θα πρέπει για το καλό της Ελλάδας πρώτα (αλλά και για την υστεροφημία του) να βγει από τον «ιστό» και να τολμήσει.

Δυστυχώς γίνεται θέμα το κομματικό συμφέρον με αναφορές επανόδου στις ρίζες της κυβέρνησης, ωσάν αυτό να είναι το μέλημα της Ελλάδας στον παρόντα χρόνο. Στο θέμα αυτό και σε άλλα όπως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας (μεγάλη ενέργεια), επιστολική ψήφος, ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ., ο πρωθυπουργός τόλμησε. Την ίδια τόλμη θα πρέπει να δείξει και στο μέγα ζήτημα της φορολογίας από το οποίο εξαρτώνται πολύ σοβαρά θέματα, όπως η υγεία, η ακρίβεια, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων κ.λπ.

*Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT