«Μοναξιά και σιωπή, μητέρες των ιδεών»

«Μοναξιά και σιωπή, μητέρες των ιδεών»

Κύριε διευθυντά

Η «Καθημερινή», με τη γνωστή ευαισθησία της για τις τέχνες και τα γράμματα (ευτυχώς για εμάς τους αναγνώστες της), στο φύλλο της Κυριακής 23 Ιουνίου 2024, αναφέρεται στη «Σιωπή» των έργων του ∆ανού ζωγράφου Χάμερσοϊ (1864-1916), επ’ ευκαιρία της έκθεσης 16 έργων του στη Βασιλεία.

Στην εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» της 11ης Απριλίου 1926, για τον ίδιο ζωγράφο και υπό τον τίτλο «Ο ζωγράφος της σιωπής», ο σπουδαίος λογοτέχνης και ιστορικός τέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-1940) έγραφε μεταξύ των άλλων «…Την μοναξιά και την σιωπήν. Τις δυο αυτές ιερές μητέρες των ιδεών, των ονείρων και της αγάπης ο ∆ανός καλλιτέχνης τις εζωγράφισε. Με τα ελάχιστα των μέσων. Το εσωτερικό του σπιτιού είναι το θέμα του. Η μονοτονία της επιφανείας των τοίχων, η πεζή γεωμετρικότης των ξυλίνων επίπλων αντί να τον κάμουν να οπισθοχωρήση με φρίκην, τον εβοήθησαν… Ποτέ δεν τον απασχόλησεν η περιπέτεια των αντικειμένων εις την ατμόσφαιραν… Η ψυχή μας ησυχάζει επάνω σ’ αυτούς τους γυμνούς τοίχους μαζύ με το λυκόφως του, σωπαίνει μαζί με τα αντικείμενα … ζεσταίνεται στην αχτίδα που γλύστρησεν από τις άσπρες κουρτίνες στο πάτωμα…». Αυτά για τον «μάγο αυτόν της ηρεμίας», όπως τον χαρακτηρίζει λιτά και εύστοχα ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου πριν από ενενήντα οκτώ (98) χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT