Ο Περικλής, ο αρχηγέτης των δημαγωγών Κλέων, οι κατά Δημόκριτο «κάλπηδες και υποκριτές» λογάδες..

Ο Περικλής, ο αρχηγέτης των δημαγωγών Κλέων, οι κατά Δημόκριτο «κάλπηδες και υποκριτές» λογάδες..

Ο Περικλής, ο αρχηγέτης των δημαγωγών Κλέων, οι κατά Δημόκριτο «κάλπηδες και υποκριτές» λογάδες..-1
«Φιλοκαλούμεν τε γαρ μετ’ ευτελείας…». Η κλασική εξεικόνιση από τον λόγο «Περικλέους Επιτάφιος» που κοσμούσε –αλήθεια ποιος το θυμάται;– το «αρχαίο» μας χάρτινο πενηντάδραχμο. Ο Αθηναίος πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός, θύμα του μεγάλου λοιμού, δύο χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.), στον πυρήνα της ομιλίας του, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πρώτους νεκρούς, εξυμνεί το κράτος δικαίου της πόλης, την ελευθερία των κατοίκων, τις απολαύσεις και τις πνευματικές αναζητήσεις, την αξιοκρατία, και όλα τα άλλα καλά που τους χωρίζουν από την αντίπαλο, σκληρή μάνα Σπάρτη. Και βεβαίως «μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν». Ο επιστολογράφος της «Κ» αναφέρεται στην εξάπλωση της δημαγωγίας στην Αθήνα μετά τον θάνατο του Περικλή, χαρακτηρίζοντάς την σαπρόφυτο. [SHUTTERSTOCK]

Κύριε διευθυντά

Η δημαγωγία είναι το σαπρόφυτο που ξεπετιέται δίπλα στο καλό δέντρο της δημοκρατίας. Είναι η παραπλάνηση και ο δελεασμός του λαού με ψεύτικες διαβεβαιώσεις, κούφιες υποσχέσεις, κινδυνολογία και άλλα βδελυρά παρόμοια. Οι δημαγωγοί, όταν μάλιστα έχουν το χάρισμα της ευγλωττίας, καταφέρνουν συχνά να γοητεύουν τα πλήθη με τα ψεύτικα κηρύγματά τους, τα οποία πλήθη με τη σειρά τους τους λατρεύουν. Εάν δε κάποιος προσπαθήσει να τους βγάλει από την πλάνη τους, τον μισούν. Αυτό εκφράζει ο μεγάλος μας Παλαμάς με τους στίχους:

«Πήγαινε, μη γυρίσεις, ρίξε μια μαύρη πέτρα.
Ο ψεύτης εδώ είναι είδωλο, τον προσκυνάει η πλεμπάγια.
Η αλήθεια τόπο να σταθεί, μια σπιθαμή δεν θαύρει».

Η λέξη «πλεμπάγια» προέρχεται από τη λατινική pleba, την οποία δανείστηκαν οι Λατίνοι από την ελληνική λέξη «πληβείος». Πρόκειται για αντιδάνειο.

Η δημαγωγία εξαπλώθηκε στην Αρχαία Αθήνα σαν μια κακιά επιδημία, κυρίως κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ηταν μεγάλο ατύχημα ο θάνατος του Περικλή εξαιτίας του μεγάλου λοιμού, ο οποίος ενέσκηψε στην Αθήνα λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Διότι, μετά τον θάνατό του, επικράτησαν οι δημαγωγοί με επικεφαλής τον Κλέωνα, οι οποίοι οργίασαν με τη λαϊκίστικη και φιλοπόλεμη πολιτική τους. Ετσι, ο πόλεμος διήρκεσε συνολικά είκοσι εφτά χρόνια, με μερικές διακοπές, ενώ υπήρξαν ευκαιρίες για σύναψη έντιμης ειρήνης την οποία είχαν ζητήσει οι Σπαρτιάτες.

Οι Αθηναίοι δημαγωγοί έπειθαν κάθε φορά την Εκκλησία του Δήμου να απορρίπτει κάθε ιδέα ειρήνης. Οπως δε είπε ο Ευριπίδης, «όταν κάποιος γλυκός στα λόγια, κακός στη σκέψη, πείθει τα πλήθη, πολλά κακά αναμένουν τη χώρα». Ετσι οι δημαγωγοί έπεισαν την Εκκλησία του Δήμου να πάρει την απόφαση της σφαγής των Μηλίων, η οποία αποτέλεσε μία μορφή γενοκτονίας και τη μέγιστη αγριότητα εκείνου του πολέμου.

Για τον αρχηγέτη της Αθηναϊκής δημαγωγίας Κλέωνα και για τη δημαγωγία γενικότερα, έχουν εκφρασθεί πολλές προσωπικότητες της αρχαιότητας. Αναφέρω μερικές μεταξύ άλλων:

Δημόκριτος: «Κάλπηδες και υποκριτές είναι όσοι με τα λόγια κάνουν τα πάντα και με τα έργα τίποτα (κίβδηλοι και αγαθοφανείς οι λόγω μεν άπαντα, έργω μηδέν έρδοντες)».

Θουκυδίδης: «Τον αδιάκοπα έξαλλο κατήγορο τον θεωρούσαν πάντα αξιόπιστο, όποιον όμως αντιμιλούσε τον υποψιάζονταν για προδοσία (και ο μεν χαλεπαίνων πιστός αεί, ο δε αντιλέγων αυτώ ύποπτος)».

Οσο για τον Κλέωνα, ο Θουκυδίδης τον περιγράφει ως «βιαιότερον απ’ όλους τους πολίτες και πολύ ικανότερον απ’ όλους τους συγχρόνους του να πείθει τον δήμο (βιαιότατος των πολιτών τω τε δήμω πάρα πολύ εν τω τότε πιθανώτατος)».

Πολλά τα τραγικά αποτελέσματα της ικανότητας του Κλέωνα να πείθει τον δήμο…:

– Να ψηφίσει τον νόμο περί αθεΐας με αποτέλεσμα να φύγει από την Αθήνα ο μεγάλος φιλόσοφος Αναξαγόρας.

– Να αυξηθεί ο φόρος των συμμάχων που ήταν ήδη μεγάλος.

– Να καταδικαστούν εις θάνατον όλοι οι κάτοικοι της Μυτιλήνης. Ο λόγος της καταδίκης εις θάνατον των Μυτιληναίων ήταν ότι είχαν αποστατήσει από τη συμμαχία. Ενώ όμως το πλοίο με το εκτελεστικό απόσπασμα είχε ξεκινήσει για τη Μυτιλήνη, ο Διόδοτος κατόρθωσε να μεταπείσει τον δήμο. Ετσι, στάλθηκε ολοταχώς άλλο πλοίο και πρόλαβε τη σφαγή…

*Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτιμος Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πρώην Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT