Δεν φταίει η Αρχή Προστασίας 

Κύριε διευθυντά

Στις 23 Ιουνίου ο κ. Ανδρέας ∆ρυμιώτης έγραψε το άρθρο «∆ιδάγματα από μία επίσκεψη στην Κύπρο».

Αναφέρει την εμπειρία του από τη διαπίστωση ότι και η Κύπρος (όπως όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ) έχει εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας. Και παραθέτει όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που συνεπάγεται η χρήση τους, όπως η ζηλευτή μείωση θανάτων και τραυματιών, και το μη σβήσιμο της παράβασης όπως συμβαίνει εν Ελλάδι.

Καταλήγοντας στο θέμα αυτό αναφέρεται στον κ. Μενουδάκο και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, «η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγων στην πρόοδο στη χώρα μας»! Εδώ όμως αθωώνονται όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί και οι αρμόδιοι υπουργοί που αδιαφόρησαν πλήρως για τον εμφύλιο των δρόμων που εξακολουθεί να μας κατατάσσει στη μαύρη πρωτοπορία θανάτων και τραυματισμών. 621 νεκρούς είχαμε το 2023, αναφέρει ο κ. Δρυμιώτης.

Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και προ μηνών είχε δημοσιευθεί στη φιλόξενη «Καθημερινή» επιστολή μου στις 22 Φεβρουαρίου 2024, με τίτλο «Αντί κάμερες, βάλτε τροχονόμους», που μεταξύ των άλλων, έλεγα στον κ. Δρυμιώτη ότι στο άρθρο του στις 18 Φεβρουαρίου δεν είχε προτείνει λύσεις. Και τότε απάντησε ότι είχε προτείνει λύσεις στο άρθρο του το 2019! Οπου πάλι για κάμερες μιλούσε και πάλι σαν αιτία ανέφερε τα εμπόδια που βάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων!

Μήπως ο κ. Δρυμιώτης θέλει να μεταθέσει τις ευθύνες της χώρας μας για το θανατικό των δρόμων από το πολιτικό προσωπικό που αρνείται διαχρονικώς να βάλει κάμερες και να το φορτώσει στον κ. Μενουδάκο;

Αναρωτιέμαι αν στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες που έχουν χρόνια κάμερες, υπάρχει αντίστοιχη Αρχή, ή εκεί τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική ηγεσία;

*Χειρουργός, Μαρούσι

Απάντηση

Λυπάμαι, αλλά ο επιστολογράφος δεν έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα με τις κάμερες ή την έλλειψή τους δεν είναι πρόβλημα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Η Ανεξάρτητη Αρχή καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας. Στο Προεδρικό ∆ιάταγμα 75/2020 αναφέρεται ρητά: Αρθρο 8: «Κατά τη διαχείριση της κυκλοφορίας, η επεξεργασία δεδομένων εικόνας περιορίζεται στην αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας και της κατηγορίας (επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ.) των οχημάτων».

Ακριβώς για τον λόγο αυτό αναφέρθηκα στην Κύπρο όπου και αυτή σαν χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων αλλά δεν έχουν πρόβλημα να φωτογραφίζουν τον οδηγό στις παραβάσεις. Δεν έχω προσωπικά με την Αρχή, αλλά θεωρώ ότι πολλές φορές οι αποφάσεις τους είναι ακραίες και οι διάφοροι φορείς για να μην μπλέξουν νομικά προτιμούν την αδράνεια.

Είμαι υπέρμαχος των καμερών παντού εφόσον θέλουμε «δικαιοσύνη παντού» και επιπλέον τη διαχείρισή τους από εξειδικευμένες εταιρείες όπως γίνεται στην Κύπρο και στο Λονδίνο.
Ανδρέας Δρυμιώτης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT