Μια παλιά ιστορία για το «μαύρο χρήμα»

Μια παλιά ιστορία για το «μαύρο χρήμα»

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» (φ. 26/6/2024) ο Στέντωρ αναφέρει ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε το θέμα “μαύρο χρήμα” στον Σύριζα». Για το θέμα αυτό «απολογουμένη» η εκπρόσωπος του κόμματος εδήλωσε –το πασίγνωστο– ότι όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να τηρούν «δεύτερα ταμεία» για εισπράξεις/πληρωμές που δεν μπορούν να καταχωρισθούν σε επίσημα βιβλία.

Αυτό μου θύμισε μια –πολύ παλιά– συζήτηση στη Βουλή, όπου το ΚΚΕ είχε κατηγορήσει την Ολυμπιακή Αεροπορία («Ο.Α.») για διακίνηση «μαύρου χρήματος». Ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, αείμνηστος Τρύφων Κουταλίδης εκάλεσε τον πρωτοστατήσαντα στην κοινοβουλευτική συζήτηση βουλευτή του ΚΚΕ και του εξήγησε ότι η Ο.Α. ήταν υποχρεωμένη από τον διεθνή ανταγωνισμό να προσφέρει στα ταξιδιωτικά πρακτορεία προμήθειες υψηλότερες από το επιτρεπόμενο από τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), όπως έκαναν όλες οι ξένες αεροπορικές εταιρείες. «Και πώς ελέγχετε τη διαχείριση αυτών των χρημάτων;» ρώτησε ο βουλευτής. «Είναι απλό», απάντησε ο ερωτώμενος, «τα χρήματα διαχειρίζεται τριμελής “επιτροπή” από έναν εκπρόσωπο κάθε συνδικαλιστικής παράταξης». Ο βουλευτής επείσθη και σε επόμενη σχετική νύξη της αντιπολιτεύσεως για «το μαύρο χρήμα» στην Ο.Α. παρενέβη, λέγοντας «Αστε τους αυτούς, είναι εντάξει».

Οταν θέλει κανείς, μπορεί και το «μαύρο χρήμα» να το διαχειρίζεται «καθαρά». Οταν θέλει, αλλά «φέρει το βάρος της αποδείξεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT