Δελτία ειδήσεων και ανήλικοι

Kύριε διευθυντά

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Τρίτης 18 Ιουνίου, τέσσερις στους δέκα αποφεύγουν τις ειδήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 60% και κυρίως τι γίνεται με το ποσοστό των ανηλίκων που παρακολουθούν τις ειδήσεις;

Θα μου πείτε ότι αυτό πρέπει να είναι ελάχιστο. Μπορεί. Ομως πριν από κάθε δελτίο ειδήσεων όλων των καναλιών προβάλλεται «8 – κατάλληλο δι’ ανηλίκους άνω των 8 ετών».

Ετσι όλοι οι μικροί ανήλικοι έχουν δικαίωμα να βλέπουν τα προγράμματα που κάποιοι ενήλικοι θεωρούν «βαρετά», «καταθλιπτικά» και «αμείλικτα» και να ενημερώνονται για τις καθημερινές δολοφονίες, την ενδοοικογενειακή βία, τους βιασμούς, τον πόλεμο και τις βιαιότητες στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και φυσικά για την πολιτική καθημερινότητα και τη μεταξύ των πολιτικών αβρότητα.

Αλλά για το τελευταίο δεν έχουν ανάγκη τις ειδήσεις, υπάρχει το κανάλι της Βουλής που είναι επίσης κατάλληλο διά ανηλίκους άνω των 8 ετών.

«Από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίαση… μαθητές του… Δημοτικού Σχολείου με τους δασκάλους τους. Τους καλωσορίζουμε…».

Το πρόγραμμα περιέχει σκηνές βίας, απρεπή συμπεριφορά και απρεπή εκφορά λόγου. Αν πρόκειται για τηλεοπτική σειρά ή για κινηματογραφική ταινία το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών. Αν πρόκειται για το κανάλι της Βουλής είναι κατάλληλο από τα 8.

Τα δελτία ειδήσεων που προβάλλονται καθημερινά εναλλακτικά με τα πρωινάδικα που συχνά τις επαναλαμβάνουν και τα απογευματινά τηλεπαιχνίδια διευκολύνουν τα παιδιά που το πρωί πάνε σχολείο να μην τα χάσουν.

Το ξύλο που έπεσε στη Βουλή στα τέλη Απριλίου και η συνεχής «απρεπής εκφορά λόγου» των βουλευτών μας μήπως πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν την επιτροπή που καθορίζει ποια είναι τα επιτρεπόμενα και ποια όχι και σε ποια ηλικία προγράμματα;

Αραγε υπάρχει μία τέτοια επιτροπή; Αν ναι, θα ήθελα να γνωρίζω ποιοι την αποτελούν. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε για το bullying στα σχολεία;

Από τα πολλά άδεια έδρανα της Βουλής και το 40% των τηλεθεατών που δεν παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων μοιάζει τα προγράμματα αυτά να είναι ακατάλληλα για τους ενηλίκους τηλεθεατές και τους βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT