Η διεθνής «διείσδυση» της Τουρκίας και εμείς

Η διεθνής «διείσδυση» της Τουρκίας και εμείς

Κύριε διευθυντά

Ισως να έχετε ακούσει τι συμβαίνει στο Βέλγιο, όπου μια ομάδα «ακαδημαϊκών», χρηματοδοτούμενη από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προσφέρει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης σε όλη την Ευρώπη με απόλυτη επιτυχία. Επίσης, συγκεκριμένοι «διεθνείς» εκδοτικοί οίκοι προωθούν συστηματικά τα λεγόμενα «∆ιεθνή Περιοδικά» με υψηλό συντελεστή παραπομπών (High impact Citation Index), ενώ οργανώνουν διεθνή συνέδρια, συνεργαζόμενοι με δήθεν «πανεπιστήμια» στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Σημειωτέον ότι στους καθηγητές που συμμετέχουν στα εν λόγω συνέδρια προσφέρονται δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο και διάφορες άλλες «υπηρεσίες» και διευκολύνσεις.

Με απλά λόγια, αν δημοσιεύσετε ένα δήθεν «επιστημονικό» άρθρο με τους εν λόγω εκδότες, θα έχετε υψηλό συντελεστή παραπομπών, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας να επιτύχετε ακαδημαϊκά και ενδεχομένως να εκλεγείτε «καθηγητής πανεπιστημίου» .

Διερωτώμαι πόσοι Ελληνες ερευνητές έχουν εκδώσει άρθρα σε αυτά τα περιοδικά…

Αυτό που προσπαθώ να περιγράψω είναι ότι χρόνια τώρα η Τουρκία πρωτοστατεί στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε τεχνολογικές εφαρμογές, δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ανάλυση δορυφορικών σημάτων, UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) κ.λπ.

Εμείς εδώ ασχολούμαστε με τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις, τα χρόνια προβλήματα υποδομής, το κομμουνιστοσοσιαλιστικοκαπιταλιστικοαριστεροδεξιό σκεπτικό και διάφορα άλλα θέματα, όπως οι ομοφυλοετεροφυλικές σχέσεις κ.λπ.

Διερωτώμαι μήπως, τελικά, δεν υπάρχουν Ελληνες φιλέλληνες με όραμα και ηγετικές ικανότητες, που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την πολιτική; Μήπως είναι καιρός να αναλάβουμε πρωτοβουλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με απώτερο σκοπό την επανενθύμιση του ελληνιστικού πνεύματος και της συμβολής του στον δυτικό πολιτισμό;

Σας γνωρίζω ότι η πλέον εξελιγμένη προσέγγιση σχεδίασης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στηρίζεται στον λεγόμενο «λογικό προγραμματισμό», που υιοθετεί κανόνες της ανθρώπινης λογικής καθώς και κατηγορική λογική, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο Αριστοτέλης.

*Ομότιμος καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT