Τα νέα πολεμικά πλοία και τα γέρικα όπλα

Τα νέα πολεμικά πλοία και τα γέρικα όπλα

Κύριε διευθυντά

Η κυβέρνηση σάλπισε «νομή» με την υπογραφή σύμβασης τον Μάρτιο του 2022 για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών (Φ/Γ) Belharra και νιώσαμε ικανοποίηση και ηρεμήσαμε σαν τα πεινασμένα άλογα που ηρεμούσαν στο πλοίο όταν άκουγαν το σάλπισμα της «νομής» (φαγητού με φυτική τροφή), το οποίο όμως ήταν παραπλανητικό.

Εκτός από την παραγγελία των τριών +1 υπερσύγχρονων Φ/Γ εξήγγειλε την πρόσκτηση κορβετών, τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των Φ/Γ ΜΕΚΟ 200, των πυραυλακάτων Super Vita, τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών Φ/Γ κλάσης Constellation και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα για το Π.Ν. και όχι μόνο.

Και εκεί που είπαμε ότι είδαμε φως στην άκρη του τούνελ της ανυπαρξίας, επί σειράν ετών, εξοπλιστικών προγραμμάτων και εκσυγχρονισμών μονάδων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ξαναμπήκαμε σε νέο τούνελ, φοβούμαι πιο σκοτεινό από το προηγούμενο. Και θα είναι πιο σκοτεινό γιατί τα χρόνια περνούν, οι υφιστάμενες γηραιές μονάδες γερνούν ακόμη περισσότερο, οι τεχνολογίες και οι απειλές εξελίσσονται ραγδαίως και τα πλοία μας έχουν πλέον όπλα, συστήματα και συσκευές παρωχημένης τεχνολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (από μη υποστήριξη και έλλειψη ανταλλακτικών μέχρι αδυναμία αντιμετώπισης νέων συγχρόνων απειλών). Οι κύριες μηχανές, οι γεννήτριες και τα βοηθητικά μηχανήματά τους φορτώνονται με ώρες λειτουργίας και απαιτούν συνεχείς επιθεωρήσεις και επισκευές ή αντικατάσταση.

Να μη μιλήσουμε για προγράμματα που ήδη «τρέχουν», αλλά με ταχύτητα χελώνας, όπως ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3B Orion, που καρκινοβατεί από το 2015, με τα επακόλουθά του.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας «πάγωσε», για να επαναξιολογηθούν και να δοθούν προτεραιότητες από το ΥΠΕΘΑ και τη νέα ηγεσία των Ε.Δ., προγράμματα που ήδη είχαν εξαγγελθεί. Οκτώ μήνες μετά, δεν έχουμε ακούσει κάτι νεότερο.

Το μόνο που, δυστυχώς, ακούμε πλέον είναι ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι πολύ στενός. Ας ευχηθούμε να υπάρχει λίγος χώρος, ώστε να αγοράζουμε κεράκια για τις τούρτες γενεθλίων των υπέργηρων μονάδων του Π.Ν. για να τα σβήνουμε και να τους ευχόμαστε «να τα εκατοστίσουν»!

Οσο για τις Φ/Γ κλάσης Constellation, στις 12 Απριλίου 2024 τοποθετήθηκε η τρόπιδα της πρώτης (FFG-62), αλλά το Ναυτικό των ΗΠΑ εξήγγειλε ότι η παράδοση του πλοίου θα καθυστερήσει περί τα τρία χρόνια, διότι, όπως ανέφερε ο αντιναύαρχος Τζέιμς Ντόουνι στους δημοσιογράφους, η λεπτομερής σχεδίαση του πλοίου έχει υλοποιηθεί κατά 80%!*

* Πηγή: Περιοδικό Proceedings του U.S. Naval Institute, τεύχος Ιουνίου 2024.

*Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT