«Δεν ήμουν κατάλληλος γι’ αυτό το αξίωμα».

«Δεν ήμουν κατάλληλος γι’ αυτό το αξίωμα».

Κύριε διευθυντά

Οι επίδοξοι πρωθυπουργοί της χώρας, θα έλεγα υπερβαλλόντως, αυξάνονται και πληθύνονται. Ετσι, μετά την πρωθυπουργία που ευαγγελίζετο, μετά πλήρους σχεδόν βεβαιότητος εις εξ αυτών, και άλλος «σίγουρος» πρωθυπουργός προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές. Πόθεν η υπερβολική αυτοπεποίθηση που τους διακρίνει;

Ασφαλώς όχι τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα των οποίων ηγούνται. Θα έλεγα τους διακρίνει μια ασιατική υπέρβαση του αρχαίου ελληνικού μέτρου, μια αυτοαναφορικότητα και ένας ακατανίκητος ναρκισσισμός.

Δεν βλέπω να τους απασχολεί το ότι τους λείπει εντελώς ένα ενιαίο πολιτικό πρόγραμμα και διερωτώμαι ακόμη αν διαθέτουν το λεχθέν από τον στωικό φιλόσοφο του 1ου μ.Χ. αιώνα Επίκτητο, κατά τον οποίον «τούτο άσκει, ο δύνασαι».

Ή, όπως διάβασα κάπου, όταν ένα μέτριο ταλέντο προσπαθεί να εκφραστεί σε μια άλλη κλίμακα που τον ξεπερνά, δεν το κατορθώνει. Μάλλον, θα έλεγα επίσης, ότι δεν αρκεί η σφοδρή επιθυμία και η άκρατη φιλοδοξία, αλλά μερικές φορές απαιτείται για να επιτύχουν την πολυπόθητη εξουσία και η φορά των πραγμάτων και η συγκυρία των καιρών.

Ενας τέτοιος πολιτικός που το πέτυχε ήταν ο Αμερικανός Γουόρεν Χάρντινγκ. Ωραίος σαν Αδωνις, συνέτριψε κυριολεκτικά τον αντίπαλό του και εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά λίγο πριν πεθάνει, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης θητείας του (2.8.1923), εξομολογήθηκε σ’ ένα φίλο του ότι «δεν ήμουν κατάλληλος γι’ αυτό το αξίωμα».

*Μοναστηράκι Δωρίδος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT