Αντ΄αυτής η ψηφιακή γραφειοκρατία;

Κύριε διευθυντά

Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας έχει ρίζες σε μεγάλο βάθος χρόνου. Απόπειρες αντιμετώπισης ουκ ολίγες, διαχρονικά και υπερκομματικά. Η αποτυχία τους θα πρέπει να αναζητηθεί και στο γεγονός ότι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα θεραπείας είχαν επικεντρωθεί σε δεδομένη, κυρίως, εκλογική περίοδο, συνδεδεμένα, κατά κανόνα, με τη χρονική παρουσία του υπουργού-«εμπνευστή».

Η γνωστή, εξάλλου, αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις είναι η πρόσθετη αρνητική διάσταση του προβλήματος. Ως αντίδοτο εμφανίζεται, σχεδόν μονοδιάστατα, η μετατροπή ευρέος φάσματος διοικητικών συναλλαγών, με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, σε ψηφιακές. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται για πανάκεια, εάν δεν συντρέξουν και πρόσθετες προϋποθέσεις με κυρίαρχη την κωδικοποίηση και απλούστευση της σχετικής νομοθεσίας, διότι, άλλως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της μετάπτωσης σε ψηφιακή γραφειοκρατία. Παραλλήλως, η παροχή των υπηρεσιών θα πρέπει να γίνεται με απλό και εύχρηστο τρόπο, ενώ θα πρέπει να γενικευθεί η αυτεπάγγελτη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Πρόσθετη ανάγκη, η εντατικοποίηση εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Η εμφάνιση και ανέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης το ultimum remedium. Ιδωμεν…

*Αντιπρόεδος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT