«Πρόσωπα + Ιστορίες» – συλλεκτική προσφορά

«Πρόσωπα + Ιστορίες» – συλλεκτική προσφορά

Κύριε διευθυντά

Ολόθερμα συγχαρητήρια για τις εξαίρετες εκδόσεις «Πρόσωπα + Ιστορίες», που προβάλλουν εμβληματικές φυσιογνωμίες (πολιτικές και στρατιωτικές) της πατρίδας μας. Για παράδειγμα, στο τεύχος 16/7 αναδεικνύεται, με θαυμάσια κείμενα, η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, με τη διπλή υπόσταση: ∆ιάβολος και Αγγελος.

Συμπληρωματικά, θα ήθελα να προσθέσω ότι η καλογριά μητέρα του πέθανε στον Κάλαμο, ένα νησάκι του Ιονίου, ΝΑ της Λευκάδας και ετάφη στον οικισμό της Επισκοπής. Στον Κάλαμο, υπό αγγλική κατοχή, κατέφευγαν για ασφάλεια αγωνιστές και άμαχοι, Μεσολογγίτες, Σουλιώτες και Ιταλοί φιλέλληνες. Στον Κάλαμο γεννήθηκε και ο πατέρας του Γεωργίου Δροσίνη, Χρήστος, γιος του αντιστρατήγου Γιώργη Καραγιώργη, που σκοτώθηκε στην Εξοδο.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τραυματίσθηκε θανάσιμα στη μάχη του Φαλήρου (23/4/1827, ανήμερα τη γιορτή του) και άφησε την τελευταία του πνοή στα Αμπελάκια Σαλαμίνας όπου μεταφέρθηκε, στο ιστορικό νησί του Αίαντα και της περιώνυμης ναυμαχίας, το νησί που αγαπούσε ιδιαίτερα. Στη Σαλαμίνα έγιναν η νεκρώσιμος ακολουθία και επικήδειες εκδηλώσεις με ομιλητή τον Δημήτριο Αινιάν. Ο τάφος του ευρίσκεται στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα. Το 1835, σε επίσημη τελετή παρουσία των αρχών και συμπολεμιστών τοποθετήθηκε λιτή μαρμάρινη στήλη στο Ν. Φάληρο, στην έξοδο του Ηλεκτρικού Σταθμού, με τη φροντίδα του Ιωάννη Κωλέττη, όπου εναποτέθηκαν σε λάρνακα μεγάλο μέρος των οστών του –η τύχη τους είναι σήμερα αβέβαιη–, γιατί με ενέργειες των ιερέων του μητροπολιτικού ναού της νήσου μερικά οστά κρατήθηκαν, ως λαμπρή παρακαταθήκη και ιερό προσκύνημα, στον τάφο του.

Δ.φ.,κ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT