«Αποθήκευση» ενέργειας και η μελέτη Βρέντζου

«Αποθήκευση» ενέργειας και η μελέτη Βρέντζου

Κύριε διευθυντά

Είναι επίκαιρο το πρόβλημα ηλεκτρικής οικονομίας που προέκυψε τελευταία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, δηλαδή η υπερλειτουργία κατά τη νύκτα των κλιματιστικών, όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και δεν παράγουν τα εκτεταμένα φωτοβολταϊκά πάρκα ηλεκτρική ενέργεια (μη υπαρχούσης εξάλλου αποθήκευσης της υπερπαραγωγής ενεργείας κατά την ημέρα). Αποτέλεσμα η εκτόξευση της τιμής της KWH.

Δεν θα αναφερθούμε στα παρόντα προβλήματα αποθήκευσης ηλεκτρισμού, όμως μία αντίστοιχη περίπτωση από το παρελθόν είναι αξιομνημόνευτη. Τη δεκαετία του 1960 το λεκανοπέδιο Αττικής είχε, αντίστροφα, παρόμοιο πρόβλημα την ημέρα.

Δηλαδή δεν επαρκούσε η ηλεκτρική ενέργεια την ημέρα λόγω μεγάλης ζήτησης (αστικής – βιομηχανικής – μεταφορών), ενώ τη νύκτα η ζήτηση ήταν ελάχιστη. Ομως τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της εποχής λειτουργούσαν συνεχώς, χωρίς ευελιξία μείωσης παραγωγής τη νύκτα. Ετσι η νυκτερινή παραγωγή έμενε ανεκμετάλλευτη.

Τότε ο αείμνηστος ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος ΕΜΠ Εμμανουήλ Βρέντζος είχε εκπονήσει ενδελεχή μελέτη αποθήκευσης της νυκτερινής περίσσειας ηλεκτρικής ενεργείας με ένα έργο αντλήσεως-ταμιεύσεως. Η περίσσεια νυκτερινής ενέργειας θα εχρησιμοποιείτο για άντληση θαλάσσιου ύδατος και αποθήκευση σε μικρή τεχνητή λίμνη στο όρος Αιγάλεω. Την ημέρα, το αποθηκευμένο νερό με αντίστροφη φορά-πτώση θα κινούσε υδροστρόβιλο που θα παρήγε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες. Το ευφυές αυτό εγχείρημα δεν υλοποιήθηκε ποτέ αφού σε λίγο ήρθε η δικτατορία του 1967, ο δε προικισμένος μηχανικός απολύθηκε από τη ΔΕΗ επειδή διάβαζε το «Βήμα». Οντας απολυμένος ο Εμμ. Βρέντζος, παρέλαβε από την Ακαδημία Αθηνών Βραβείο για την πρωτότυπη αυτή μελέτη του τον Δεκέμβριο του 1967, η δε αποκατάστασή του περίμενε τη Μεταπολίτευση του 1974.

*MSc, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT