Ο ναύαρχος Κιοσσές, οι άνδρες του «Κριεζή»

Ο ναύαρχος Κιοσσές, οι άνδρες του «Κριεζή»

Κύριε διευθυντά

Διαβάσαμε στην επιστολή της 6-6-24 του φίλου μου κ. Γιάννη Κ. Θεοδωρόπουλου και στην επιστολή του κ. Αντώνη Ν. Βενέτη στο φύλλο της «Κ» της 20-7-24 για την υπηρεσία του Σταύρου Νιάρχου στην κορβέτα «Κριεζής» κατά την επιχείρηση της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία στις 6-6-1944. Το γεγονός ότι ο Νιάρχος υπηρετούσε στον «Κριεζή» δεν είναι εξακριβωμένο, αλλά και έτσι αν είναι, δεν είναι κάποιο εξαιρετικό γεγονός.

Ο Νιάρχος τότε δεν ήταν ο μετέπειτα πασίγνωστος, ανά την υφήλιο, μεγαλοεφοπλιστής και επιχειρηματίας.

Ο κυβερνήτης του «Κριεζή» πλωτάρχης τότε και μετέπειτα αντιναύαρχος Α/ΓΕΝ Δημήτριος Κιοσσές λίγα χρόνια μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Πίνδος», στις 10-5-46 μίλησε στους αξιωματικούς και στο πλήρωμα του πλοίου και αναφέρθηκε στη συμμετοχή του «Κριεζή» στην επιχείρηση της απόβασης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται, σ’ αυτόν τον λόγο του, και στο πλήρωμα του «Κριεζή». Λέγει ότι: «Υπηρετούσαν Ελληνες πάσης προελεύσεως και παντός επαγγέλματος κατά τον ειρηνικόν βίον», αλλά πουθενά δεν αναφέρει τον Νιάρχο. Λέγει ότι: «Υπηρετούσαν Ελληνες διαμένοντες εις Ελλάδα, Ελληνες της Αιγύπτου, της Περσίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, Ελληνες του Εμπορικού Ναυτικού, δικηγόροι, εφοπλισταί, φοιτηταί, λογισταί και τραπεζικοί υπάλληλοι, αλιείς, αγρόται, σπουδασταί ιερατικών σχολών και πολλοί άλλοι». Ο Νιάρχος, σε όποιο πλοίο και αν υπηρέτησε ως έφεδρος σημαιοφόρος και ανθυποπλοίαρχος Β.Ν., δεν ήταν παρά ένας από τους πάμπολλους Ελληνες που κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. έκανε το καθήκον του και υπηρέτησε και πολέμησε για την πατρίδα στο ένδοξο Ναυτικό μας.

Αν δεν γινόταν ο μετέπειτα μεγάλος Σταύρος Νιάρχος, κανείς δεν θα τον ανέφερε.

*Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT