Επιδότηση ρεύματος και περί χρωμάτων

Επιδότηση ρεύματος και περί χρωμάτων

Κύριε διευθυντά

Ηθελα να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου σχετικά με την επιδότηση ρεύματος που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Από την αρχή, οι καταναλωτές είχαν την επιλογή πράσινου, μπλε, κίτρινου και πορτοκαλί τιμολογίου. Οι συντηρητικοί καταναλωτές, που ήθελαν να ασφαλιστούν έναντι του κινδύνου η τιμή του ρεύματος να ανέβει σημαντικά, επέλεξαν το μπλε τιμολόγιο, με υψηλότερο κόστος αλλά με ασφάλεια για το μέλλον.

Εγώ για παράδειγμα, πήρα το μπλε τιμολόγιο από τη ΔΕΗ με σταθερό κόστος χρέωσης την ημέρα 0,175 ευρώ/kWh. Ασφαλώς και το κόστος ήταν μεγαλύτερο, αλλά αισθάνθηκα ότι θα έχω διασφάλιση στην περίπτωση που η τιμή του ρεύματος ανέβει μελλοντικά.

Τώρα τον Αύγουστο, που η τιμή του ρεύματος πράγματι ανεβαίνει, μαθαίνω ότι το κράτος σχεδιάζει επιδότηση ώστε η κιλοβατώρα να μην ξεπεράσει σε κόστος τα 15 λεπτά για τον καταναλωτή. Μαθαίνω επίσης ότι η επιδότηση δεν αφορά όσους είναι με μπλε τιμολόγιο. Δηλαδή εγώ ουσιαστικά ασφαλίστηκα για έναν κίνδυνο που δεν υφίσταται, αφού το κράτος βάζει το χέρι στην τσέπη όταν οι τιμές ανέβουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και τον Αύγουστο που η τιμή του ρεύματος είναι στο υψηλότερο σημείο της χρονιάς πιθανόν, θα πληρώνω περισσότερο από όλους τους άλλους που παίρνουν επιδότηση που εγώ δεν δικαιούμαι. Είμαι κορόιδο δυο φορές δηλαδή ή κάνω λάθος;

*Διδάκτωρ Οικονομικών Πανεπιστημίου Princeton

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT