Η επάνοδος Καραμανλή, ο Αβέρωφ και ο Γκόκας

Η επάνοδος Καραμανλή, ο Αβέρωφ και ο Γκόκας

Κύριε διευθυντά

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα της «Κ», το δικό σας (φ. 7/7) και του καθηγητή κ. Αντώνη Κλάψη (φ. 14/7), φέρνουν, εκ νέου, στο προσκήνιο, αφενός μεν τον άθλο που επιτέλεσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής για την εγκαθίδρυση της καλύτερης ∆ημοκρατίας που γνώρισε η χώρα, αφετέρου δε την ανεκτίμητη συμβολή κορυφαίων συνεργατών του προς εμπέδωσή της.

Τα εκατομμύρια των Αθηναίων, που με την ιαχή «Ερχεται» κατέκλυσαν όλο το μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο του Ελληνικού έως το Σύνταγμα, αποθέωσαν τον Εθνάρχη, με την προσδοκία ότι ήταν ο μόνος, και οπωσδήποτε ο καταλληλότερος, για να τεθεί επικεφαλής της ανορθωτικής προσπάθειας που αναλάμβανε.

Και ο στιβαρός Μακεδόνας ηγέτης δεν τους διέψευσε.

Οι ειδικοί χειρισμοί επί του πεδίου που ανέλαβε ο Κων. Καραμανλής και που έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα της εμπέδωσης της δημοκρατίας, ήταν η ανάθεση του κρίσιμου, της συγκεκριμένης συγκυρίας, υπουργείου Εθνικής Αμύνης στον εθνικό άνδρα Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, με τον υπεύθυνο και καθοριστικό ρόλο του στο «Κίνημα του Ναυτικού» και στον αντιστράτηγο, πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Σόλωνα Γκίκα, παλαιό υπουργό του και αφοσιωμένο φίλο του.

Η άμεση επαναφορά στην ενέργεια, από τον Ευ. Αβέρωφ, όλων των αξιωματικών που μετείχαν στο «Κίνημα του Ναυτικού», του οποίου, άλλωστε, ο ίδιος υπήρξε κορυφαίος πολιτικός καθοδηγητής και σύμβουλος, αποτέλεσε αποφασιστικό όπλο στα χέρια του.

Γεγονός που μαρτυρεί τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι νομιμόφρονες αξιωματικοί τις κρίσιμες εκείνες ώρες, ήταν και το ακόλουθο: Επειδή ο οπλισμός των ναυτών που υπηρετούσαν στο ΚΕΚΑΝ συνίστατο σε πεπαλαιωμένα όπλα εκπαιδεύσεως, ο πλοίαρχος Αλ. Παπαδόγγονας, ο ισχυρός άνδρας του «Κινήματος του Ναυτικού», που ανέλαβε διοικητής του ΚΕΚΑΝ και των ΟΥΚ, με σύμφωνη γνώμη του Ευ. Αβέρωφ, προέβη σε μια παράτολμη ενέργεια με το να προμηθευτούν οι άνδρες του σύγχρονο οπλισμό, που εφυλάσσετο, με ευθύνη του ΝΑΤΟ, στην Κρήτη.

Παράλληλα, τέθηκε υπό παρακολούθηση η Σχολή Αλεξιπτωτιστών Ασπροπύργου, ισχυρό κέντρο ισχύος του καταρρεύσαντος καθεστώτος, με την αποστολή ναυτικού αγήματος, υπό τον πλοίαρχο Αθανάσιο Σέκερη, εκ των κορυφαίων ηγητόρων του «Κινήματος του Ναυτικού».

Παράλληλα, δύο (2) αντιτορπιλικά, με κυβερνήτες τον πλοίαρχο Αναστάσιο Τριανταφυλλίδη και τον αντιπλοίαρχο Γεώργιο Καραμήτσο, υψηλού κύρους και ικανοτήτων αξιωματικούς, αμφότεροι μέλη του «Κινήματος του Ναυτικού», αγκυροβολούσαν στον κόλπο του Ασπροπύργου, προ της Σχολής Αλεξιπτωτιστών.

Ο Σόλων Γκίκας υπήρξε εκείνος ο οποίος έθεσε υπό πλήρη έλεγχο το επίσης ισχυρό χουντικό προπύργιο, του Στρατού Ξηράς, που έδρευε στον Διόνυσο Αττικής και σ’ αυτόν στηρίχθηκε ο Εθνάρχης για να ελέγξει, εν τω μέτρω του δυνατού, τον Στρατό Ξηράς.

Εύλογα θα αναρωτηθούν οι αναγνώστες της «Κ» για τη σκοπιμότητα των παραπάνω αναφορών.

Απαντώ με άμεσο και σύντομο λόγο. Ηθελα να τύχουν μιας ευρύτερης προβολής, που στερήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όλοι εκείνοι που σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ταχθέντες στο πλευρό του μεγάλου εθνικού ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναδείχθηκαν άξιοι της ευγνωμοσύνης του Εθνους.

*Δικηγόρος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT