Ο «φοίνιξ της χούντας» και τα αντιτορπιλικά

Ο «φοίνιξ της χούντας» και τα αντιτορπιλικά

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 21ης Ιουλίου, για τα 50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, γράφετε πολλά και ενδιαφέροντα. Παραλείπεται όμως, κατά τη γνώμη μου, κάτι σημαντικό.

Περίπου 2-3 μήνες μετά τη Μεταπολίτευση η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε ακόμα κατορθώσει να ελέγξει τον Στρατό. Συγκεκριμένα, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στην Ελευσίνα δεν ήθελαν να κατεβάσουν από τον ιστό το «πουλί της επαναστάσεως».

Από το ΓΕΣ διέταξαν να κατέβει. Οι αλεξιπτωτιστές απάντησαν, «όποιος τολμάει, ας έρθει να το κατεβάσει». Φυσικά κανένας δεν πήγαινε.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ήλεγχε μόνο το Ναυτικό, μια και κυβερνήτες αντιτορπιλικών ήταν οι απότακτοι του κινήματος του Ναυτικού. Γι’ αυτό επί διμήνου δύο αντιτορπιλικά ήταν αγκυροβολημένα στον κόλπο Ελευσίνας, έξω από το στρατόπεδο, με εντολή να ρίξουν στους αλεξιπτωτιστές αν αυτοί τολμούσαν να κινηθούν προς την Αθήνα όπως απειλούσαν.

Υπηρετούσα τότε στο «Θεμιστοκλή» σαν Α΄ Μηχανικός με κυβερνήτη τον θαυμάσιο αντιπλοίαρχο Τάσο Τριανταφυλλίδη. Με τα κιάλια βλέπαμε στον ιστό του στρατοπέδου αναρτημένο «τον φοίνικα της επαναστάσεως». Ξέραμε ότι θα έπρεπε να ανοίξουμε πυρ στους αλεξιπτωτιστές αν πήγαιναν προς Αθήνα και κάναμε τον σταυρό μας να μη χρειαστεί. Δόξα τω Θεώ, δεν χρειάστηκε.

Ετσι σώθηκε η ∆ημοκρατία ή καλύτερα ο «Κοινοβουλευτισμός» στην Ελλάδα. Ισως αξίζει να το γράψετε.

*Υποναύαρχος (Μ) ε.τ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT