Φορολογικές δηλώσεις, ανομία και παρανομία

Φορολογικές δηλώσεις, ανομία και παρανομία

Κύριε διευθυντά

Σε ένα χρονογράφημά του ο εκλεκτός συγγραφέας και συνεργάτης της «Καθημερινής» κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος είχε κάνει τη διάκριση μεταξύ «παρανομίας» και «ανομίας». Παρανομία είναι η παράβαση των κειμένων νόμων, ενώ ανομία είναι η ασέβεια προς τους νόμους αυτούς, η περιφρόνησή τους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι σχέση γονέως και τέκνου. Η ανομία γεννά την παρανομία, είναι το φυτώριο όπου αυτή αναπτύσσεται και από όπου διαχέεται στην κοινωνία, όπως, δυστυχώς, το ζούμε τώρα. Στην παραβατική συμπεριφορά υποπίπτουν οι «αρχόμενοι» πολίτες, ενώ την παρανομία καλλιεργεί και θάλπει –μονίμως, υπερκομματικώς και ανεξαιρέτως– η διοίκησις/κυβέρνησις διά των «αρχόντων» της με ποικίλους εμφανείς και αφανείς(;) τρόπους.

Πρόσφατο (και μόνιμο) δείγμα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 25/4/2024, οπότε και παρετάθη μέχρι τις 26/7/2024. Από τα μέσα Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι θεώρησαν την τρίμηνη (Απρίλιος – Ιούλιος) παράταση που τους είχε δοθεί ασφυκτική. Το βράδυ της 25/7 το υπουργείο ανακοίνωσε «ολιγοήμερη» (όπως λέμε «ολίγον έγκυος») παράταση της παράτασης μέχρι 2/8/2024. Οποιος είχε την περιέργεια να ερευνήσει ποιες είναι οι εξοντωτικές κυρώσεις, από τις οποίες εσώθησαν οι βραδυπορούντες, θα έβρισκε ότι κατά βάσιν πρόκειται για πρόστιμο 100 ή 500 ευρώ. Πλήρης ευτελισμός και διακωμώδησις του κράτους δικαίου, για το οποίο «κοπτόμεθα» και για το οποίο μας αδικούν οι ζηλόφθονοι, για το απώτερο παρελθόν μας, Ευρωπαίοι.

Οπως κάλλιστα γνωρίζουμε, στο κράτος δικαίου οι νόμοι δεν θεσπίζονται απλώς, εφαρμόζονται πάντοτε και απαρεγκλίτως από όλους, κυβερνώντες και κυβερνωμένους. Κάθε παρέκκλιση από οποιαδήποτε ισχύουσα ρύθμιση, κάθε παράταση προθεσμίας, κάθε μετάθεση ημερομηνίας (π.χ. για την εγγραφή στο σχολείο), κάθε εξαίρεση, κάθε αναστολή κ.ο.κ. επεκτείνει την ανομία και πολλαπλασιάζει τις παρανομίες κατ’ αριθμόν και κατά τη βαρύτητα των κρουσμάτων.

Δυστυχώς μας οδηγεί μια κοντόφθαλμη ψηφοθηρία χωρίς ουσιαστική αιτιολογία. Μια φορά τον χρόνο θα υποβάλουν δηλώσεις και μια φορά τον χρόνο θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, όσοι…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT