Αύξηση δόμησης και ύψους με τον ΝΟΚ

Κύριε διευθυντά

Τι θα γίνει με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ);

Ο ΝΟΚ επιτρέπει τη δημιουργία υπογείου σε ολόκληρη την έκταση ενός οικοπέδου. Ετσι όσα δένδρα υπάρχουν στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, επιτρέπεται να κοπούν. Υπάρχει δηλαδή θεσμοθετημένη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο ΝΟΚ δεν υπολογίζει στον συντελεστή δόμησης τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου (είσοδο, κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα) με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συνολική δόμηση, να προκύπτουν πρόσθετοι όροφοι, να αυξάνεται το συνολικό ύψος του κτιρίου πέραν του επιτρεπόμενου μεγίστου ύψους για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τρεις δήμοι της Αττικής ζήτησαν την ακύρωση οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί με βάση τον ΝΟΚ και αν υλοποιηθούν θα καταστρέψουν – αλλοιώσουν το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον των περιοχών.

Το ΣΤΕ με πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ.

Πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ακυρώσει τον ΝΟΚ; Ο υπάρχων Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς «ειδικές» εξαιρέσεις.

*Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT