Οι καταγγελίες για ένα «μπαζοχώρι»

Κύριε διευθυντά

Στο Πικέρμι συντελείται αυτή τη στιγμή ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ως ιδιοκτήτης μεγάλων τμημάτων εκτός σχεδίου πόλεως στο Πικέρμι, μίσθωσε σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων με σκοπό το «μπάζωμα». Γεγονός που αναίσχυντα περιγράφουν και στα μισθωτήρια συμβόλαια.

Η εταιρεία, επικαλούμενη αμφιλεγόμενης νομιμότητος άδειες για (άκουσον… άκουσον…) βελτίωση του φυσικού αναγλύφου σε βουνό, και μάλιστα στο Πεντελικόν Ορος, που διατηρεί κρατική προστασία δυνάμει του Π.Δ., οι οποίες άδειες ως γνωστόν δεν υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο αλλά εκδίδονται με ευθύνη μηχανικού, προχωράει εδώ και εβδομάδες στην απόρριψη και διάστρωση προϊόντων εκσκαφών και πάσης φύσεων άλλων προϊόντων (ασφαλτικά, σκυροδέματα κ.λπ.).

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ως ο αρμόδιος διοικητικός φορέας, μετά και από έγγραφες καταγγελίες φορέων και κατοίκων της περιοχής, αδιαφορεί και δεν προβαίνει σε διακοπή των εργασιών όπως έχει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να προασπίσει το περιβάλλον. Στην ουσία, λοιπόν, η ιδιωτική εταιρεία, αντί να απορρίψει νόμιμα τα όποια προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων με ό,τι σημαντικό κόστος αυτό συνεπάγεται, με το πενιχρό τίμημα του μισθωτηρίου συμβολαίου μπαζώνει παρθένες εκτάσεις στις υπώρειες του Πεντελικού Ορους, στις οποίες αναγεννάται το φυσικό περιβάλλον μετά τις φωτιές των τελευταίων δεκαετιών, που γειτνιάζουν με τα παγκοσμίου ενδιαφέροντος παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας κοινωφελής οργανισμός, όπως πιστεύω ότι ακόμη είναι ο ΑΟΟΑ, για το ευτελές μίσθωμα των 16.000 ευρώ προχωράει σε αναίτια, καταχρηστική και αντιπεριβαλλοντική υποβάθμιση της ίδιας του της περιουσίας, μετατρέποντάς τη σε «μπαζοχώρι».

Για το θέμα, πλην του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και του ΑΟΟΑ, κάτοικοι και φορείς έχουμε οχλήσει το υπ. Εθνικής Αμυνας ως εποπτεύον τον ΑΟΟΑ, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και επιφυλασσόμεθα του δικαιώματός μας να προσφύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη και στα αστικά δικαστήρια, απαιτώντας την πλήρη επαναφορά των μπαζωμένων εκτάσεων στην προτέρα κατάσταση.

*Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, MSc Περιβαλλοντικής Μηχανικής, VKI Belgium

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT