Τι συνδέει τις ΗΠΑ με την αρχαία Σπάρτη;

Τι συνδέει τις ΗΠΑ με την αρχαία Σπάρτη;

Κύριε διευθυντά

Το πολιτικό σύστημα της Αμερικής έχει προσλάβει πολλά στοιχεία από το πολίτευμα της Αρχαίας Σπάρτης, από το πρότυπο της σημερινής αντιπροσωπευτικής ∆ημοκρατίας που ισχύει στην Αμερική και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Τα κοινά αυτά στοιχεία είναι:

1. Η λαϊκή κυριαρχία. Στην Αμερική κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα (Προοίμιο: «Εμείς, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, εγκαθιδρύομε αυτό το Σύνταγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Στη Σπάρτη κατοχυρώνεται με τη βασική Μεγάλη Ρήτρα: «Δάμω δε ταν κυρίαν ήμεν και το κράτος» (στον δήμο ανήκει η κυριαρχία και η δύναμη).

2. Η διασπορά των κέντρων εξουσίας. Αμερική: Πολίτες, Πρόεδρος, Γερουσία, Βουλή, Δικαστήρια. Σπάρτη: Απέλλα (Πολίτες), Βασιλείς, Γερουσία (Ανώτατο Δικαστήριο), Εφοροι.

3. Ευθύνη του ανωτάτου άρχοντος. Αμερική: Ο πρόεδρος δικάζεται από τη Γερουσία και τη Βουλή σε κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σπάρτη: Ο κάθε ανώτατος άρχοντας (βασιλιάς) εδικάζετο από τη Γερουσία στην οποία μετείχαν ο άλλος βασιλιάς ως μέλος της και οι έφοροι σε κοινή συνεδρίαση.

4. Μέτρα προς αποφυγήν της εξελίξεως των φορέων της εξουσίας σε ισοβίους άρχοντες, δηλαδή σε τυράννους. Αμερική: Απαγόρευση της εκλογής του προέδρου για περισσότερες από δύο τετραετίες. Σπάρτη: Εκλογή των εφόρων μόνο για ένα έτος χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.

5. Σεβασμός στους θεσμούς. Αμερική: Το αμερικανικό Σύνταγμα είναι γενικώς γνωστό και ο κάθε πολίτης αισθάνεται ότι προστατεύεται από αυτό. Σπάρτη: Οι Νόμοι ήσαν γνωστοί σε όλους τους πολίτες που μάθαιναν από παιδιά να τους απαγγέλλουν απέξω.

*Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT